V hotelovej akadémii budú rozvoniavať staré sorty jabĺk
AKTUALITY - Piešťany | 18.11.2014, 09.06, prispievatelia
Odrody miznúce zo sadov a záhrad môžu obohatiť kuchyňu o nové chute
Ilustračné foto: ros
Špeciality zo starých odrôd jabĺk budú vo štvrtok pripravovať študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci projektu Sokratovho inštitútu Staré sorty sú in.
Dvanásť študentov bude používať na prípravu sladkých dezertov, slaných čatní a omáčok jablká kedysi najrozšírenejšej odrody Jonathan, ale aj odrôd Boskoopské a Smiřické vzácne.
Projekt zameraný na popularizáciu starých odrôd pripravila študentka Sokratovho inštitútu Andrea Uherková.
Okrem varenia bude v škole aj výstava spojená s ochutnávkou viac ako troch desiatok starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek nájdených v Bielych Karpatoch. Koštovať sa bude tiež jablčný staroodrodový mušt.
"Staré a krajové odrody miznú z našich záhrad a voľnej krajiny. Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi úzke, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže pomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute,“ povedala Andrea Uherková.
Komerčné pestovanie jabĺk je v súčasnosti zamerané len na niekoľko odrôd s jednoduchými sladkými chuťami.
Staré odrody sa vyznačujú korenistými či kyslastými chuťami, ale aj rôznou konzistenciou dužiny. V sadoch aj záhradách ich väčšinou pestovali bez chemickej ochrany.
Andrea Uherková je doktorandka na Katedre plánovania a tvorby krajiny Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene, zároveň je študentkou Sokratovho inštitútu.
Starým odrodám sa venuje v rámci projektu Bielokarpatský ovocný poklad, ktorý zastrešuje Štátna ochrana prírody.
Sokratov inštitút je dvojsemestrálne štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré pripravuje organizácia Živica.
SITA