Trnavské rybníky
reklama

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

SERVIS - Recepty | 19.12.2010, 00.00, Katarína Rosinová

Na varenom víne sa toho nedá veľa pokaziť, aj keď experti sa nájdu. Horšie je to s punčom. Niektorí tento názov zneužívajú pre víno zmiešané s čajom, v lepšom prípade s džúsom, alebo postupujú dobre, ale zaklincujú to jahodovým či čerešňovým sirupom, ktorý všetko prebije.

Punč, z ktorého budete šťastní a veselí

Receptov na zaručene pravý vianočný punč je viacero. Tento má k nemu minimálne blízko. Foto: Katarína Rosinová

reklama

 

Preto, ak si chcete punč naozaj vychutnať, treba doňho trošku investovať. Okrem vína určite potrebujete ešte rum, veď práve on dodáva arómu chutným punčovým zákuskom. Niektorí dávajú aj trochu tretieho alkoholu, napríklad koňaku, kalvadosu alebo inej ovocnej pálenky, ale mne tam vôbec nechýba. Potom treba už len citrusové ovocie – pomaranče, mandarínky, citróny, koreniny a cukor.
Experimentovaním so zložením a množstvom som získala približne tento pomer: 150 gramov kryštálového cukru miešame v hrnci, až kým neskaramelizuje. Zalejeme asi dvomi dcl vody, pridáme dve deci tuzemského rumu, liter suchého červeného vína, klinčeky a škoricu. Necháme na ohni zohriať. Medzitým si odšťavíme tri pomaranče, tri mandarínky a dva menšie citróny. Prilejeme do hrnca a zohrievame, až kým sa zo zmesi nezačne pariť. Pozor, aby punč nezačal vrieť, jedine že by sme ho chceli bez alkoholu. Horúci nápoj má peknú ružovkastú farbu. Precedíme ho do pohárov a pridáme kúsky citróna a pomaranča. Potom už len popíjame. Najlepšie v kruhu tých, ktorých máme radi.

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda na splátky
reklama
cale clinic
reklama