Trnavské rybníky
reklama

Poctivo odpracovaná pochúťka

SERVIS - Recepty | 20.12.2010, 00.00, Katarína Rosinová

Vraj spisovne sa lokeš povie lokša. Podobne ako oharek uhorka. Čo už s tým my Trnavčania narobíme? Istejšie je používať množné číslo. Neviem ako u vás, ale u nás sa cez sviatky aspoň raz objavia na stole lokše.

Poctivo odpracovaná pochúťka

Lokše sú chutné plnené čímkoľvek a ako príloha k čomukoľvek. Už len urobiť ich. Foto: Katarína Rosinová

reklama

 

Mama ich robieva plnené domácou pečeňovou nátierkou. Toto jedlo je síce dosť prácne, ale zato chutné a vyjde vás lacno. Na vianočných trhoch alebo v reštaurácii by ste sa za misu plnených lokší nedoplatili.
Na pohostenie päťčlennej rodiny potrebujeme dve kilá zemiakov, ktoré uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a pomelieme alebo postrúhame. Pridáme za hrsť soli a toľko hladkej múky T650, aby sa nám vytvorilo vláčne cesto. Nezľaknite sa, že bude najskôr šialene lepkavé. Múky by však nemala byť viac ako tretina celkového množstva. Z cesta si urobíme valček, z ktorého odkrajujeme kolieska a tvarujeme placky. Lokše pečieme z oboch strán buď na panviciach bez oleja, alebo priamo na platničke, nasucho. Hotové potrieme olejom alebo rozpustenou masťou a cesnakom. Plníme napríklad spomínanou pečeňovou nátierkou. Na ňu potrebujeme pol kila kuracích pečienok a zopár plátkov údenej slaninky, ktoré spolu restujeme na cibuli. Keď sú hotové, pridáme do panvice dve vajcia a miešame, až kým nezhustnú. Dochutíme soľou a korením, rozmixujeme a na záver do teplej hmoty vmiešame 125 gramov masla. Necháme rozpustiť. Natierame na lokše a konzumujeme. Chudnúť sa bude až po sviatkoch. :)

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda
reklama
cale clinic
reklama