Trnavské rybníky
reklama

Gurmánsky zápisník: Ako chutí pani káva?

SERVIS - Gurmánsky zápisník | 28.5.2012, 14.14, prispievatelia

Príprava a pitie kávy zažíva v poslednom čase na Slovensku renesanciu, no vo väčšine kaviarní po objednaní espressa ešte vždy dostanete šálku plnú teplej hnedej tekutiny pochybnej chuti. Ľuďom to často stačí a zaplatia za toto utrpenie neprimerane vysokú cenu. Ak ale raz ochutnáte dobre pripravené kvalitné espresso, zistíte, že piť odpad sa neoplatí. Nie je káva ako káva.

Gurmánsky zápisník: Ako chutí pani káva?

 

Preto keď som pred rokom v Trnave otváral vlastnú kaviareň / čokoládovňu 4 friends, dal som si záväzok pripravovať kávu tak, aby spĺňala prísne kritériá skúsených znalcov, pravidelných kávičkárov a vyberavých gurmánov. Aby som sa za svoju šálku kávy nemusel pred náročným zákazníkom hanbiť.

reklama

 

Priznávam, že na začiatku som bol veľkým kávovým amatérom a kávu som príliš neobľuboval. Pil som ju zriedka a nechutila mi. Priviedla ma k nej láska k čokoláde, o ktorej som písal v minulej časti gurmánskeho zápisníka. Po ochutnaní prvej šálky kvalitne pripraveného espressa som však kúzlu kávy rýchlo prepadol a začal som nasávať dôležité informácie. 

 

Našťastie som v úvode svojho snaženia natrafil na odborníkov, ktorí sa káve skutočne rozumejú a tí ma zasvätili do mnohých tajomstiev. Objavil som pražiareň, ktorá nám pravidelne dodáva čerstvo praženú 100% arabicu. Dováža výhradne vyššie kvalitatívne triedy plantážnych káv z celého sveta.

 

Baristický kurz nám zasa zabezpečil Stano Cibuľa, viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy. Po počiatočných chybách a omyloch som bol konečne s kvalitou espressa, ktoré sme u nás dokázali pripraviť, spokojný a začali sme ho ponúkať prvým zákazníkom.

reklama

 

V čom teda spočíva tajomstvo prvotriedneho espressa?

 

Je to mozaika detailov, ktoré treba precízne zvládnuť, neustále sledovať a kontrolovať. Základom je čistá odrodová káva arabica vysokej kvalitatívnej triedy, citlivo upražená na ideálny stupeň praženia. Takáto káva vydrží čerstvá maximálne tri týždne, potom sa postupne znehodnocuje.

 

 

Ďalším dôležitým krokom je mletie kávových zŕn na ideálnu hrúbku, ktoré musí prebehnúť tesne pred prípravou kávy. Následne je to už alchýmia spojená s obsluhou kvalitného kávovaru, ktorý musí byť udržiavaný v perfektnej kondícii. Len tak sa dá pripraviť chutné espresso, cappuccino alebo latte macchiatto, ktoré skvelo vyzerá, vonia a najmä chutí.

 

Zastavte sa niekedy vo 4 friends, ochutnajte ju a podeľte sa s nami o svoje dojmy. Chceme robiť pani kávu, ktorá chutí.

 

 

 

Martin Velický

 

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda balík výhod
reklama
cale clinic
reklama