Najlepší bab guláš

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 26.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/1440-najlepsi-bab-gulas/najlepsi-bab-gulas/

Toto jedlo nemá chybu. Niekto povie, že nie je nad hovädzí guláš, ale mne hovädzie a bravčové mäso prestalo jedného dňa voňať. Hľadala som najprv rôzne náhrady. Sójové mäso je fajn, ale častejšie ako raz za tri mesiace ho nevarím.

Ozajstná bielkovinová bomba. Namiesto mäsa fazuľa. Foto: Julka

 

Väčšina mojich známych nechápala, čo môžem vedieť variť, keď nevarím mäso. Stará mama hovorila, že kedysi varili mäso iba v nedeľu. Z vývaru bola polievka a k mäsu pripravila nejakú omáčku so zemiakmi alebo knedľou. Možností na plnohodnotné a ešte k tomu výborné jedlo je milión, len treba porozmýšľať a nechať sa trochu inšpirovať. Bab je po maďarsky fazuľa.
Fazuľa pochádza z južnej Ameriky a obsahuje železo, vápnik, kalcium, vitamín C a vitamíny skupiny B, pôsobí odvodňujúco, posilňuje srdce a krvný obeh. Fazuľu moja mama varila iba ako polievku, omáčku alebo kašu. Aj to sú veľké dobroty, ale mňa úplne dostal recept od kamarátky na bab guláš. Potrebujem 250 gramov suchej strakatej maslovej fazule. Krásna tmavá obrovská fazuľa naozaj chutí maslovo jemne a lahodne. Treba ju aspoň na osem hodín namočiť. Potom ju začnem variť s bobkovým listom, soľou, trochou čierneho korenia a dvomi strúčikmi rozdrveného cesnaku. Trvá to dlho. Kto môže, pomôže si tlakovým hrncom. Keď fazuľa zmäkne, do vývaru pridám lyžicu rajčinového pretlaku, lyžicu mletej červenej papriky, štipku mletej rasce, jednu sušenú čili papričku, poriadne majoránky a ešte aspoň päť rozdrvených cesnakov. Na zahustenie stačí jeden najemno nastrúhaný zemiak. Prevarím a mám hotovo. Sýtejšiu verziu pripravím tak, že rozmiešam pol šálky polohrubej múky s vodou a do gulášu nahádžem halušky. Najchutnejší je s čerstvým chlebovým bosniakom. Upozornenie! Z bezpečnostných dôvodov varte toto jedlo v piatok alebo v sobotu. :-)

 

Sunny

prispievatelia | 17.4.2011 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk