FOTO: Prezident Kiska na návšteve Golguzu ochutnal aj vína, ktoré ešte nie sú na trhu

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 20.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/22849-foto-prezident-kiska-na-navsteve-golguzu-ochutnal-aj-vina-ktore-este-nie-su-na-trhu/foto-prezident-kiska-na-navsteve-golguzu-ochutnal-aj-vina-ktore-este-nie-su-na-trhu/

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas utorňajšej návštevy Hlohovca zavítal aj do vinárstva Golguz. Pozrel si výrobné priestory, ochutnal vína a stretol sa so zamestancami podniku. Zaujímal sa o problémy, s ktorými sa vinári boria aj o ich radosti a výsledky práce.

Andrej Kiska na degustácii vo výrobných priestoroch vinárstva. Foto: Ján Král

 

„Mali sme u nás už niektorých ministrov, ešte však nikdy neprišiel prezident republiky. O to viac si vážime návštevu Andreja Kisku v našom vinárstve,“ uviedol Vladimír Mosný, výkonný riaditeľ spoločnosti Food Farm, pod ktorú Golguz patrí. Kisku sprevádzal priestormi spoločne s riaditeľom vinárstva Milošom Holíkom.

 

Prezidentovi ponúkli ochutnať tohtoročné vína, ktoré sa ešte len chystajú fľaškovať a zatiaľ sa nedostali na spotrebiteľský pult.

 

Hlava štátu si pochvaľovala Muškát Moravský, inak najpredávanejšie víno firmy aj Cuveé Elizabeth rosé, ktoré je výťažkom z troch iných odrôd.

 

Andrej Kiska v spoločnosti Vladimíra Mosného (uprostred) a Miloša Holíka (vpravo).

 

 

Kiska vyjadril radosť z napredovania hlohoveckej vinárskej oblasti, na čo reagoval aj primátor mesta Miroslav Kollár so slovami, že Hlohovec sa snažia prezentovať týmto štýlom, aby ešte viac pozdvihli možnosti vinohradníctva v regióne a využili jeho potenciál.

 

Golguz prednedávnom oslávil desiate výročie svojho vzniku. Vinárska tradícia síce má v regióne už tisíc rokov, za minulého režimu však miestne vinice skôr zásobovali iných slovenských vinárov.

 

Golguz sa po založení prepracoval postupne medzi špičkových slovenských producentov, o čom svedčia aj mnohonásobné ocenenia jeho produktov na rôznych výstavách i Národnom salóne vín.

 

Víno ešte na linke obrandujú a putuje do kartónov.

 

Prechádzka výrobou. 

 

Momentálne zažívajú vo firme rušné obdobie, po oberačkách sa spracúva víno do finálnej podoby.

 

„Niektoré hrozno ešte visí vo viniciach, máme tam zhruba hektár Pálavy. Niektoré iné vína už sú zase dávno dokvasené, ide najmä o ľahké voňavé odrody ako Muškát či Irsay. Teraz máme obdobie mladých vín. Ďalšie ešte naberajú na zracích tónoch a idú svojou cestou,“ uviedol hlavný technológ Golguzu Marek Kovár.

 

Spomínanú Pálavu sa chystajú oberať, keď teplota klesne pod mínus sedem stupňov Celzia. „Bobuľky zmrznú natoľko, že zostane vymrznutá voda a získame sladký mušt s aromatickými látkami.“

 

Prezidentovi sa páčila aj vôňa Muškátu Moravského.

 

Spoločná fotografia s predtaviteľmi a zamestnancami Golguzu.

 

 

Ako ďalej Kovár dodal, víno z hlohoveckej oblasti je podľa neho charakteristické vďaka prírodným podmienkam súvisiacim s vápenatým podložím Považského Inovca a blízkosti rieky Váh. Darí sa tu najmä burgundským odrodám.

 

„Chuť nášho vína je čitateľná a pri degustácii odlíšiteľná od vín z iných území Slovenska,“ dodal.

 

 

Ján Král | 6.12.2017 | Hlohovec | https://www.trnavskyhlas.sk