RECEPT NA VÍKEND: Osviežte sa mätovou limonádou z vlastného sirupu

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 24.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/13416-recept-na-vikend-osviezte-sa-matovou-limonadou-z-vlastneho-sirupu/recept-na-vikend-osviezte-sa-matovou-limonadou-z-vlastneho-sirupu/

Rastie vám v záhrade alebo na balkóne veľa mäty? Ideálny spôsob, ako ju spracovať tak, aby ste si z nej kedykoľvek mohli zarobiť osviežujúci nápoj, je urobiť sirup. Nie je to žiadna veda.

Farba sirupu závisí od odrody mäty. Foto: k a m

 

Najskôr v hrnci prevaríme päť litrov vody. Necháme vychladnúť, čo trvá niekoľko hodín, a rozmiešame v nej 150 g kyseliny citrónovej. Potom natrháme mätu, na toto množstvo vody asi 90 a viac vetvičiek.

 

Umyjeme ju a necháme odkvapkať. Mätu natlačíme do vody, koľko sa zmestí, a zaťažíme napríklad malým tanierikom. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. 


Potom precedíme cez gázu v sitku do väčšieho hrnca a dáme zohrievať. Včas odstavíme zo sporáka, aby tekutina nezačala vrieť a postupne v hrnci rozmiešame asi 4 a pol kila cukru.

 

Miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí. Potom môžeme nalievať do fliaš, ktoré sme predtým umyli s horúcou vodou a vypláchli trochou vodky alebo liehu. Nalievame lievikom až po vrch a poriadne zavrieme.


Pri skladovaní v chladničke alebo špajzi by sirup mal vydržať pol roka až rok. Pre istotu je však dobré ešte pred uzavretím naliať do každej fľaše trošičku bieleho alkoholu.


Podobným spôsobom urobíte sirup z prakticky hocijakej bylinky. Netreba sa báť expermimentov.

 

Páči sa vám tento recept? Viac dobrôt nájdete na mozessavydavat.sk

 

 

 

prispievatelia | 5.6.2014 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk