Horúca jesenná dobrôtka

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 25.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/26-horuca-jesenna-dobrotka/horuca-jesenna-dobrotka/

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Ak ich využívate len na vyrezávanie zubatých hláv, robíte veľkú chybu. Z tekvice môžete uvariť skvelú polievku.

Naservírovaná tekvica nemusí byť len nepríjemnou spomienkou na školskú jedáleň. Foto: Marianna Wolfová

 

Ja som si myslela, že mi nebude chutiť. Asi kvôli spomienkam na nevábny tekvicový prívarok v školskej jedálni. Čakala som, že bude zvláštne sladká. Potom som ju v Rakúsku ochutnala. Tam si potrpia na klasickú kuchyňu z prírodných surovín. Tekvicová polievka bola skvelá. A hlavne mi dobre padla v sychravom jesennom počasí. Tak som si jednu veľkú ťažkú oranžovú tekvicu zadovážila aj na domov.
Keď tekvicu rozrežete, vo vnútri nájdete dužinu a vlákna s jadierkami. Tie vlákna a jadierka som hodila do hrnca, pridala trochu vody, podusila, doliala vodu a varila. Zatiaľ som si nakrájala dužinu a jednu veľkú cibuľu na kocky. Na oleji som opražila cibuľu, pridala som tekvicovú dužinu a chvíľu miešala. Potom som do toho priliala vývar z tekvicových vlákien a jadierok, precedený cez sitko. Celé som to osolila a ochutila trochou mletého čierneho korenia. Kto chce vyskúšať pikantnejšiu verziu tekvicovej polievky, môže pridať aj roztlačený cesnak, sušený zázvor a chilli. Kto chce rafinovanejšiu chuť, nech prilejte trochu bieleho vína.
Keď bola tekvica mäkká, rozmixovala som obsah hrnca ponorným mixérom a pridala som jeden biely jogurt. Ten polievku trochu okyslil. Kto si chce vychutnať príjemnú sladkú chuť tekvice, nech radšej pridá smotanu na šľahanie. Kto má rád kyslé, môže primiešať aj balzamikový ocot alebo citrónovú šťavu. Polievku som opäť nechala prejsť varom a medzitým som si na suchej panvici opiekla lúpané tekvicové semienka. Na tanieri som nimi polievku posypala a ozdobila kvapkami tekvicového oleja.


MARIANNA WOLFOVÁ

prispievatelia | 20.12.2010 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk