Pri poháriku vína si poriadne precvičili zmysly

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 5.10.2022
https://www.trnavskyhlas.sk/c/6103-pri-pohariku-vina-si-poriadne-precvicili-zmysly/pri-pohariku-vina-si-poriadne-precvicili-zmysly/

V Horných Orešanoch vedia, čo je to dobré víno. Pestovaniu viniča a výrobe nápoja bohov sa tu venuje niekoľko vinárov. Lenže darmo budú tvrdiť, že ich víno je najlepšie, keď si ho neporovnajú s inými.

Znalci v komisách hodnotili vzorky celé popoludnie.

 

Aj to je cieľom odbornej degustácie, ktorá sa tretiu marcovú sobotu v obecnom kultúrnom dome konala už po dvadsiaty tretíkrát. Úlohou každej z deviatich troj- a štvorčlenných odborných komisií bolo ochutnať vyše štyridsať vzoriek.

 

Nebolo to vôbec jednoduché, pretože každú museli objektívne zhodnotiť a obodovať. Stobodový systém má desať kategórií. Pri vzhľade sa berie do úvahy čírosť a farba vzorky, pri vôni jej intenzita, jemnosť a kvalita, pri chuti sa okrem týchto troch ukazovateľov hodnotí aj perzistencia vína – dĺžka intervalu po prehltnutí, počas ktorého v ústach pretrváva jeho chuť. Poslednou kategóriou je celkový dojem.

 

Pri vôni vína sa berie do úvahy intenzita, jemnosť a kvalita.


Až sčítanie bodov ukázalo, ktoré víno si zaslúži bronzovú, striebornú, zlatú alebo veľkú zlatú medailu. Pri hodnotení vzoriek je dôležité, aby neboli veľké rozdiely medzi jednotlivými členmi komisie.

 

Na začiatku sa komisie zladia pomocou nultej vzorky, ktorú všetci postupne komentujú a zhodnú sa na určitom počte bodov. Slúži to ako pomôcka. Ak je víno lepšie ako nultá vzorka, dostane viac bodov, ak je horšie, menej. Ak sa niektorý z členov svojím hodnotením príliš vymyká, môže ho predseda napomenúť. Preto sa práca komisií nezaobišla bez emócií.


Šampiónov v jednotlivých kategóriách určil záverečný rozstrel. Na hladký priebeh degustácie dohliadal hlavný degustátor Vladimír Sodoma.

 

Udeľovanie bodov je náročná a zodpovedná úloha.

 

„Tento rok poslali vinári dohromady 391 vzoriek bielych, červených a ružových vín. Prihlásiť sa mohol ktokoľvek,“ informoval predseda Slovenského zväzu záhradkárov Horné Orešany Marián Paprskár. Aby sme to spresnili, tak ktokoľvek, kto nabral odvahu ísť s kožou na trh.

 

Celkovým šampiónom sa nakoniec stal Veltlín zelený od Mariána Spevára z Hlohovca. Už tradične si vínka po odborníkoch bude môcť vychutnať aj verejnosť na ochutnávke, ktorá sa uskutoční v posledný marcový deň.


  Foto: Marek Boháček

Katarína Rosinová | 23.3.2012 | Reportáže | https://www.trnavskyhlas.sk