Ochutnajte: Zelená nátierka plná železa

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 20.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/6521-ochutnajte-zelena-natierka-plna-zeleza/ochutnajte-zelena-natierka-plna-zeleza/

Zmena je život, nová doba ponúka nové možnosti, preto nemusíme jesť iba zelený špenát alebo hrášok či syr so zelenou plesňou.

Nátierka z avokáda je skvelá na hriankach.

 

Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom železa a patrí medzi najvýživnejšie, ale zároveň nízkokalorické druhy. Jedli ho starí Aztékovia. Bolo považované za afrodiziakum. Pre vysoký obsah rastlinných tukov ho používame aj ako náhradu masla.

 

Kúpila som dve pekné zrelé avokáda. Plod musí byť mäkký, na zelenej šupke nesmú byť čierne fľaky. Rozrezala som ich na polovicu, vybrala kôstky a vydlabala dužinu do sklenej misky. Roztlačila som ju vidličkou a pokvapkala šťavou z polovice citróna, aby nestratila farbu.

 

Pridala som dva prelisované strúčiky cesnaku. Jednu menšiu cibuľku a polovicu uhorky som pokrájala nadrobno. Potom už stačí štipka soli, čierneho korenia, mletého koriandra, pár kvapiek olivového oleja, a poriadne premiešať.

 

Nátierku dávam na opečené hrianky. Hodí sa k nej akýkoľvek čerstvý šalát. V lete do nej nadrobno pokrájam ešte dve čerstvo odtrhnuté, zrelé, šťavnaté a voňavé paradajky.


Text a foto: Julka

prispievatelia | 21.4.2012 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk