Gurmánsky zápisník: Ako som spoznal pravú čokoládu

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 24.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/6877-gurmansky-zapisnik-ako-som-spoznal-pravu-cokoladu/gurmansky-zapisnik-ako-som-spoznal-pravu-cokoladu/

Máte radi čokoládu? Na prvý pohľad možno smiešna otázka, no zamysleli ste sa už nad tým, čo je to vlastne čokoláda? Nefalšovaná božská chuť. Stačí kúsok a vy sa ocitáte na vrchole blaha. Privierate oči a nechávate sa unášať do krajiny snov... Zdravá čokoláda, po ktorej sa nepriberá.

 

Pravú čokoládu som objavil približne pred dvoma rokmi, keď som na internete hľadal informácie o rôznych gurmánskych pochúťkach. Vedel som, že cukrovinky, na ktoré sme u nás zvyknutí a ktoré nám bežne ponúkajú hypermarkety majú od skutočnej čokolády ďaleko. Presladené náhražky z rastlinného tuku s prímesou kakaa, nadojené fialovými kravičkami alebo zoslané čokoládovou hviezdou majú s čokoládou spoločné asi toľko ako párok so šťavnatým steakom

 

Poznáte ten pocit, keď máte pred sebou takúto akožečokoládu a neviete ju prestať jesť? To sa prejavuje zradná závislosť na cukre. V ústach cítite sladkú chuť, ktorá rýchlo mizne a vy siahate po ďalšej dávke sladkého tuku. Po chvíli už len previnilo zízate na prázdny obal a v bruchu cítite zvláštnu ťažobu. Kam zmizla všetka chuť? Toto určite nebola čokoláda.

 

Dôležité je zloženie a kvalita surovín

 

Pravá čokoláda sa skladá výlučne z kakaa (viac ako 60% v tmavej a viac ako 40% v mliečnej), kakaového masla a cukru. V zásade platí pravidlo, čím vyšší podiel kakaa, tým zdravšia čokoláda. Kakaové maslo je zasa vysoko kvalitný tuk, prirodzene obsiahnutý v kakaových bôboch, ktorý čokoláde dodáva jemnú chuť a zamatový lesk. Do mliečnej čokolády sa navyše pridáva mlieko. Nič viac netreba.

 

 

Predovšetkým však záleží na kvalite použitých surovín. Určite neplatí, že čím viac kakaa, tým lepšia čokoláda. Rozdiel spoznáte okamžite. Chuť kvalitnej čokolády vám ešte dlho pretrvá v ústach, niekedy aj pol hodinu. Nezhltnete rýchlo celú tabuľku, naopak, vkladáte si do úst maličký kúsok, ktorý sa vám začína rozplývať na jazyku a... vy viete, že ste ochutnali ozajstnú čokoládu.

 

 

U mňa viedlo objavenie tajomstva čokolády k otvoreniu vlastnej čokoládovne. Nájdete ju v Pasáži u kráľa Ľudovíta na Hviezdoslavovej ulici v Trnave. Ak pôjdete okolo, zastavte sa vo 4 friends na kúsok rozkoše.

 

 

Okrem čokolády sme aj fanatici do gurmánskej kávy, ale o nej niekedy nabudúce.
 

Martin Velický

 

prispievatelia | 14.5.2012 | Gurmánsky zápisník | https://www.trnavskyhlas.sk