Gurmánsky zápisník: Najlepšie čokolády sveta

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 29.3.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/7213-gurmansky-zapisnik-najlepsie-cokolady-sveta/gurmansky-zapisnik-najlepsie-cokolady-sveta/

Ako spoznať naozaj kvalitnú čokoládu? Môžete sa, samozrejme, riadiť cenou a siahnuť po tej najdrahšej, no to vás nezachráni pred kúpou pekného drahého obalu s nemilým prekvapením vo vnútri. Ak nechcete kúpiť trabant za cenu mercedesu, je dobré mať aspoň základný prehľad. Ktoré čokolády sú považované za najlepšie a ako ich spoznať?

 

Väčšina čokolád, ktoré získali prestížne ocenenia Acamedy of Chocolate Awards London, čo je akási obdoba oscarov medzi čokoládami, pochádza od špecializovaných čokoládovní. Sú to často rodinné podniky, ktoré sa venujú výhradne umeniu výroby čokolády. Sami si zabezpečujú a dohliadajú na celý proces výroby, od výberu a spracovania kakaových bôbov až po hotovú tabuľkovú čokoládu (tzv. bean-to-bar výrobcovia). Mnohé čokoládovne si sami pestujú kakaové bôby na plantážach v rôznych kútoch sveta alebo majú dohody priamo s farmármi, od ktorých si vyberajú to najlepšie z ich produkcie.

 

 

Úplným základom je zloženie. Už sme si spomenuli, že pravá čokoláda obsahuje výhradne kakaovú masu a cukor, prípadne vanilku. Pri mliečnej samozrejme aj mlieko. Nič viac. Ak hľadáte kvalitu, nerobte kompromisy.

 

O chuti čistej čokolády rozhoduje okrem technológie jej výroby predovšetkým kvalita použitých kakaových bôbov. Nie je kakao ako kakao. Podobne ako pri káve poznáme odrody arabica a robusta, existujú aj rôzne odrody kakaovníkov. Tie základné sú criollo, trinitarioforastero.

 

Zjednodušene možno povedať, že čokoláda vyrobená z bôbov odrody criollo je chuťovo oveľa rozmanitejšia a zaujímavejšia ako z bôbov forastero. Práve z nekvalitných bôbov forastero sa vyrábajú bežné čokolády.

 

 

Veľmi dôležité je, aby použité bôby pochádzali výhradne z jednej konkrétnej plantáže alebo aspoň z rovnakej oblasti. Tieto čokolády bývajú označené ako premier CRU alebo single origin a môžete si byť istí, že po ich ochutnaní sa Vám v ústach rozvinie skutočne originálna chuť.

 

Okrem pôvodu kakaových bôbov samozrejme záleží aj na ostatných surovinách a ich vzájomnom pomere. Existujú napríklad vysokopercentné mliečne čokolády s obsahom kakaa nad 50%. Chuťová extáza je zaručená.

 

 

Pre zjednodušenie pripájame stručný prehľad značiek kvalitnej a bežnej čokolády. 


Michel Cluizel                 Nestlé 
Pralus                            Milka 
Amedei                           Lindt 
Akessons                       Orion 
Domori                           Kinder

 

Ak vám to nie je na prvý pohľad jasné, kvalitu hľadajte v ľavom stĺpci.

Výber toho najlepšieho nájdete aj v ponuke čokoládovne 4 friends.

 

 

Martin Velický
 

prispievatelia | 5.6.2012 | Gurmánsky zápisník | https://www.trnavskyhlas.sk