Ochutnajte: Voňavé cesnakové zemiaky

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 20.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/7642-ochutnajte-vonave-cesnakove-zemiaky/ochutnajte-vonave-cesnakove-zemiaky/

Zemiaky sú asi to najlepšie, čo mohla Amerika dať svetu. Nikdy sa ich nedá objesť. Spôsobov, ako ich pripravovať, je nespočetne. Do mojich receptov rýchlo a ľahko patrí aj tento.

Vynikajúce ľahké jedlo chutí najlepšie s paradajkou a olivami.

 

Jeden kilogram zemiakov uvarím v šupke. Potom ich ošúpem, pokrájam na kolieska alebo malé kúsky, rozložím na plech vyložený papierom na pečenie. Položím na ne kolieska cibule. Lístky čerstvej bazalky ptrhám, zmiešam s tenkými plátkami nového cesnaku – aspoň z piatich strúčikov.

 

Pridáme 200 gramov postrúhaného syra, mletú rascu, čierne mleté korenie a soľ. Zemiaky na plechu pokvapkám olivovým olejom a posypem pripravenou zmesou. Zapečiem asi dvadsať minút pri 180 stupňoch do zlatista.

 

Ak potrebujem nakŕmiť viac hladošov, uvarím 2 kilogramy zemiakov a na plechu ich prekladám so syrovo-cesnakovou zmesou. Neuveriteľnú chuť dostanú, ak kolieska zemiakov jemnulinko potriem lyžicou medu zmiešanou s lyžicou masla a so šťavou z jedného citróna.

 

Posypem plátkami cesnaku a pridám navyše bylinky tymián a rozmarín. Po upečení posypem strúhaným parmezánom a posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

Text a foto: Julka
 

prispievatelia | 14.7.2012 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk