Ochutnajte: Voňavá marhuľová žemľovka

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 26.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/7795-ochutnajte-vonava-marhulova-zemlovka/ochutnajte-vonava-marhulova-zemlovka/

Myslím si, že každý vie, čo to znamená, keď sa urodí veľa marhúľ ako tento rok. To sú celé dni zavárania či varenia džemov a lekvárov, a marhúľ akoby stále neubúdalo. :) A keď vás z nich už nebaví piecť ani bublaninu či báleš, je načase vyskúšať niečo iné.

Chutná variácia jablkovej klasiky.

 

Na dno vymasteného plechu poukladáme na kolieska nakrájané rožky či iné biele pečivo namočené v mlieku. Na ne vylejeme tvarohovú plnku pozostávajúcu z tvarohu, žĺtkov a vanilkového cukru. Plnku rovnomerne rozotrieme a poukladáme na ňu na kúsky nakrájané marhule, ktoré podľa potreby dosladíme škoricovým cukrom.


Dáme na 35 minút piecť do rúry vyhriatej na 170 °C a asi 10 minút pred koncom na úplný vrch pridáme sneh z bielkov, ktoré nám zvýšili, a rovnakého počtu polievkových lyžíc práškového cukru. Počkáme, kým sa sneh dozlatista zapečie, a potom môžeme žemľovku vybrať z rúry a po ochladnutí podávať.


Text a foto: Betka

prispievatelia | 28.7.2012 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk