Chutná barania hlava

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 19.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/863-chutna-barania-hlava/chutna-barania-hlava/

Nie, nebojte sa, nebudeme variť barany, ale cícer baraní (Cicer arietinum). Jeho názov je odvodený z latinského slova aries, čo v preklade znamená barania hlava.

Cícerovú pochúťku môžete servírovať aj s chlebom, zemiakom alebo ryžou. Foto: Kate

 

Táto už od antickej doby známa strukovina len zriedka nachádza miesto v našom jedálničku, a to je veľká škoda. Viac o nej určite vedia vegetariáni a obyvatelia Stredomoria a arabských krajín.
Mám pre vás okrem receptu aj niekoľko zaujímavých informácií o tejto plodine. Cícer parí medzi najkvalitnejšie strukoviny. Nielen pre svoju príjemnú chuť, ale hlavne pre vysoký obsah polysacharidov a bielkovín a nízky obsah tukov. Za zmienku stojí aj vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, vitamínu A, vitamínu B15 a vlákniny.
Nevýhodou strukovín je, že obsahujú ťažko stráviteľné a nafukujúce látky. Tieto negatíva sa dajú odstrániť namočením strukoviny na niekoľko hodín do studenej vody. Tento proces tiež skráti čas varenia.
Môj recept na sobotňajší obed je takýto: Budete potrebovať cibuľu, mrkvu a petržlen. Nakrájajte ich, cibuľku na jemno a ostatnú zeleninu podľa toho, kto bol aký dobrý v geometrii. Žartujem. Opražte všetko na troche oleja, pridajte namočený cícer a rôznofarebnú fazuľu, aby ste mali z jedla aj estetický zážitok. Podlejte vodou a nechajte variť takmer do zmäknutia. Medzičasom si nakrájajte jednu alebo dve papriky a tiež rovnaké množstvo paradajok. Ak nemáte čerstvú zeleninu, dobre poslúžia aj sterilizované zásoby z leta. Tieto suroviny pridajte k strukovinám a nechajte dovariť. Na dochutenie jedla použite soľ, čierne korenie, červenú papriku, sójovú omáčku, petržlenovú vňať, bazalku a niečo štipľavé, napríklad čili papričku. Na záver zahustite nastrúhaným zemiakom.

 

Kate

prispievatelia | 8.3.2011 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk