Ochutnajte: Jesenný vínový koláč s jablkami

Vytlačené z https://www.trnavskyhlas.sk | 23.4.2024
https://www.trnavskyhlas.sk/c/8785-ochutnajte-jesenny-vinovy-kolac-s-jablkami/ochutnajte-jesenny-vinovy-kolac-s-jablkami/

Mám kamarátku, ktorá veľmi rada vypeká a tak, keď ideme na chatu, o koláč je vždy postarané. Minule priniesla jeden, ktorý zmizol závratnou rýchlosťou.

Jablkové koláče sa dajú robiť na tisíc spôsobov. Vyskúšajte tento. FOTO: Autorka

 

Vyzeral ako klasické jablkové pité, ale chuť bola lahodnejšia. Hneď som si vypýtala recept. Jeho tajomstvo je víno, ktoré sa pridá do cesta, ochutí ho a nadľahčí.


Na veľký plech potrebujeme pol kila hladkej múky extra špeciál, jeden Palmarín alebo 250 gramov masla, tri žĺtka, 200 gramov práškového cukru, prášok do pečiva a 1,5 dcl suchého bieleho vína. Suroviny na cesto zmiešame dokopy a postupne pridávame víno.

 

Na vymastený a múkou vysypaný plech rozvaľkáme polovicu cesta, ktorú môžeme natrieť marhuľovým džemom a posypať orechmi. Na to navrstvíme postrúhané, škoricovým a vanilkovým cukrom dochutené jablká, podľa potreby. Čím ich je viac viac, tým vyšší koláč budeme mať. Na vrch položíme rozvaľkanú druhú polovicu cesta. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

 

O dvadsať minút sa z rúry začne šíriť neuveriteľná vôňa a krátko na to je koláč hotový. So šálkou čaju je ideálny počas sychravých jesenných popoludní.
 

Katarína Rosinová | 27.10.2012 | Recepty | https://www.trnavskyhlas.sk