OCHUTNAJTE: Jarný superkoláč poteší v každom počasí
SERVIS - Recepty | 13.4.2013, 10.00, prispievatelia
Recept som si vypýtala od kamarátky, ktorá tento koláč upiekla ako pohostenie na meniny. Keď som sa dozvedela, čo všetko sa v koláči nachádza, ohrnula som nos. Chutí neobvykle, no skvele.

Vysoké šťavnaté cesto s citrónovou polevou. Mňam.
reklama
Cesto pripravím tak, že vymiešam mixérom 4-5 vajec (podľa veľkosti) so 150 g trstinového cukru. Pridám šálku oleja a dve šálky polohrubej múky.
Do zmesi už len vareškou primiešam 1 prášok do pečiva, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 čajové lyžičky škorice, pol kilogramu najemno nastrúhanej mrkvy a za hrnček posekaných vlašských orechov.
Cesto vlejem do veľkej tortovej formy alebo menšieho plechu s vysokým okrajom. Formu musím vopred vymastiť a vysypať múkou. Pečiem pri 180 stupňoch asi 45 minút.
reklama
Po vychladnutí na koláč vylejem polevu, ktorú vymiešam zo 125 g masla, 250 g nátierkového masla, 1,5 hrnčeka práškového cukru a šťavy z dvoch citrónov. Navrch ešte posypem posekanými orechmi a nechám odležať aspoň dve hodiny v chladničke. Poleva nestuhne úplne do sklovita, no tak to má byť. Chutí úžasne.
julka