OCHUTNAJTE: Scískanice či zemiakové tašky inak
SERVIS - Recepty | 4.5.2013, 10.00, prispievatelia
Prababička robievala tašky v sobotu k fazuľovej polievke. Nič lepšie som si vtedy nevedela na obed predstaviť.

Tradičná pečená špecialita získala osvedčenie o zápise ochrannej známky v Úrade priemyselného vlastníctva. Zaradila sa k slovenskému oštiepku či skalickému trdelníku.
reklama
Potom som ich pár rokov nejedla. Pripomenuli mi ich až Keramické trhy v Pezinku, kde ich ponúkali ženy z Dubovej ako scískanice. Sú to vlastne poskladané tašky, a tašky sú vlastne upečené lokše.
Na cesto potrebujeme 2 kg deň vopred uvarených zemiakov v šupke. Postrúhame ich najemno a na doske zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a 500-700 g hladkej múky, podľa toho, koľko zemiaky prijmú.
Cesto rozdelíme na viac dielikov, každý vyvaľkáme na tenkú placku. Potrieme škvarkovou alebo husacou masťou, zvinieme a konce zahneme k sebe a stisneme – sciskneme. Na plechu potrieme povrchu zase masťou a pečieme do zlata.
reklama
Julka