RECEPT NA VÍKEND: Lazane ako od pravých Talianov
SERVIS - Recepty | 10.4.2014, 13.51, prispievatelia
Urobiť dobré lazane nie je ani tak zložité, ako skôr prácne. Ale výsledok stojí zato. Presvedčte sa sami.
Foto: kam
reklama
Najskôr si uvaríme boloňskú omáčku. Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku. Pridáme pol kila mletého hovädzieho mäsa, ktoré restujeme, kým nie je hnedé.
Posypeme troškou mletej papriky, osolíme, okoreníme a zalejeme cca 350 gramami rajčinového pyré alebo pretlaku. Prikryté dusíme na miernom ohni asi 25 minút.
Teraz príde na rad bešamel. V kastróliku rozpustíme 50 g masla, pridáme rovnaké množstvo múky a chvíľu popražíme, ako pri zásmažke. Postupne prilievame 6 deci mlieka a miešame, kým nevznikne kaša.
Odstavíme ju zo sporáka a vmiešame do nej 130 g nastrúhaného tvrdého syra, napríklad eidamu zmiešaného s parmezánom. Dochutíme muškátovým orieškom.
Rúru predhrejeme. Do zapekacej misy dáme najskôr vrstvu mäsovej omáčky a na ňu vrstvu syrovej. Poukladáme surové plátky lazaní a pokračujeme opäť omáčkami. Znovu lazane, omáčky, lazane...
Koľko nám vyjde. Vrchná vrstva by mala byť pevná, ale lazane dobre ponoríme do omáčky, aby neboli suché. Môžeme zaťažiť plátkami rajčín. Vrch posypeme parmezánom a dáme piecť asi na polhodinu alebo do zlatista.
Hotovo!
Páči sa vám tento recept? Viac dobrôt nájdete na mozessavydavat.sk