Opekanie vola na Zochovej chate... Tradícia pokračuje
AKTUALITY - Región | 30.4.2014, 07.10, prispievatelia
Radi by ste na vlastné oči videli ako opiecť 300-kilového vola? Ako sa šťavnaté mäsko porcuje a podáva? Chcete byť svedkom slovenského rekordu alebo si vypočuť na živo kapelu HEX? Celodenný program pre deti a dospelých, detské zábavné mestečko, tvorivé dielne, kúzelník Talostan, speváčka Mista, ľudová muzika... To je len malá ukážka toho, ako budú tento rok prebiehať prvomájové oslavy v areáli Hotela Zochova chata**** v Modre. Tradične si môžete užiť skvelú piknikovú atmosféru v čarovnom prostredí Malých Karpát.

Modra – Prvomájové oslavy patrili za čias socializmu k najvýznamnejším sviatkom roka. Veľkolepé oslavy boli dokonca povinné. Jednalo sa však o príjemnú povinnosť.
Úspešný a pohodový priebeh osláv sa dal docieliť troma základnými ingredienciami:
• Čerstvý vzduch
• Ľudová muzika
• Dobré jedlo a celodenný program
Ak by ste si radi pripomenuli dávne časy a túžite príjemne stráviť sviatok oddychu a pokoja v kruhu vašich blízkych, na Zochovej chate sa vo štvrtok, 1. mája 2014, oslávi tento sviatok tak, ako to bývalo zvykom.
Najmenší sa môžu tešiť na kreatívne dielne, množstvo súťaží a lákavých cien, nafukovacie mestečko alebo kúzelníka Talostana.
Dospelých potešia lahodné slovenské maškrty, koncert kapely HEX a speváčky Misty a možno aj pravá slovenská veselica na čerstvom vzduchu v rytme ľudovej kapely Olšiakovcov.
Vstupenky si môžete zakúpiť na www.ticketportal.sk alebo na recepcii hotela na telefónnom čísle +421332633300 a recepcia@hzch.sk.
Cena vstupenky v predpredaji je 5€/ osoba, na mieste 7€/ osoba, deti do 12 rokov a seniory zdarma. Viac informácií nájdete na www.hotelzochovachata.sk.
Ako sme prišli k tradícii opekania vola?
Dávna legenda hovorí, že práve počas pôsobenia obávaného Karpatského vlka na Zochovej chate vznikla aj tradícia opekania vola.
Karpatský vlk bol vtedajším riaditeľom, ktorý si prezývku vyslúžil vďaka neprehliadnuteľnej mohutnej postave a prísnej a tvrdej ruke, ktorou chatu viedol.
Je však pravdou, že za jeho čias sa chýry o kvalitných službách Zochovej chaty doniesli ďaleko za hranice Slovenska.
Ale späť ku vzniku tradície. Za čias karpatského vlka, kuchári zo Slovinska naučili kolegov na Zochovej chate opekať vola. Pečenie vola alebo býka vždy v minulosti rámcovalo veľké udalosti a slávu, hlavne korunovácie panovníkov.
Prvý kúsok z upečeného vola odkrojili vždy novému panovníkovi a zvyšok rozdali oslavujúcim mešťanom. Zochova chata po minulé roky na tradíciu nadviazala a rozhodla sa krásny zvyk priniesť opäť k životu.
Ako opiecť 300-kilového vola?
Skôr ako sa začne opekať vôl, musí byť dva-tri dni v marináde, ktorá vylepší chuť mäkkého a jemného mäsa. Marináda je tajomstvom každého šéfkuchára, no jej základom je dobré červené víno a čerstvo natrhané bylinky.
Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce si ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. To prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste.
reklamný článok