Trnavské rybníky
reklama

Špačince zaujali stanovisko k trestom od disciplinárky, tá tvrdí, že rozhodla podľa noriem

ŠPORT - Futbal - Futbalové ligy | 7.4.2011, 00.00, prispievatelia

Futbalový klub zo Špačiniec sa rozhodol reagovať na udalosti a ich dôsledky, ktoré sa udiali v zápase 17. kola Oblastnej súťaže skupiny A Špačince – Boleráz 0:6. V Trnavskom hlase sme sa im venovali. Ako píše predseda klubu Július Zemko v zaslanom stanovisku, článok, ktorý sa zaoberal potýčkou medzi trénerom Vladimírom Peškom a fanúšikmi z Bolerázu, ho prekvapil.

Špačince zaujali stanovisko k trestom od disciplinárky, tá tvrdí, že rozhodla podľa noriem

Fotografia z bitky, ktorá rozvírila hladinu v okresnom futbale.  Foto: Patrik Hudec

Púpavy pri aleji
reklama

„Samozrejme, incident sa nemal stať, ale nebol ani taký, ako sa v článku píše. Záver, ktorý ale vyvodila disciplinárna komisia, bol ešte prekvapivejší,“ píše Zemko. „DK na základe článku vyvodila dôsledky, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani generálny prokurátor,“ uvádza sa ďalej v texte. „To stačí jeden článok, ktorý nemusí byť ani pravdivý, a DK ObFZ Trnava dá trest? DK trestá bez priamej konfrontácie všetkých zainteresovaných strán? V tomto prípade Špačiniec, Bolerázu, rozhodcov a novinára? Kde bol delegát?!“ pýta sa Zemko.
„Po uverejnení tohto článku, sme sa opýtali vedenia Bolerázu, čo to boli za fanúšikovia, a takmer sa nechceli k nim vyjadriť. Prečo neboli ku konfrontácii vyzvaní aj tiežfanúšikovia? Usporiadateľská služba na zápase bola, no na danom mieste v danom čase nie. To má chodiť s každým fanúšikom jeden usporiadateľ? Situácia sa po upozornení postranným rozhodcom ihneď vyriešila. No najviac ma zaráža, že novinár, ktorý článok napísal, nebol požiadaný o vysvetlenie, ako sa to stalo,“ pokračuje Zemko.
„Čo sa týka rozhodcov, tak nemôžem im vytknúť nič. Výsledok hovorí za všetko. Súper bol lepší. Potýčka, ak sa to teda nazýva potýčka, bola vyvolaná zo strany fanúšikov Bolerázu, ktorí provokovali trénera V. Peška. Bol to incident, akých je na dedinských zápasoch veľmi veľa. Ak sa má takto trestať, tak by sa DK musela zaoberať každým jedným zápasom v každom kole. Trest, ktorý bol vyrieknutý, teda 80 eur pokuta pre TJ, 10 eur za riešenie priestupku, šesť zápasov stop pre trénera V. Peška a zvýšenie počtu usporiadateľov z osem na dvanásť, je veľmi neuvážený. Teraz sa bojíme, aby sa článok nedostal ministrovi vnútra, a ten nezačal vyšetrovanie voči neznámemu páchateľovi, a potom by boli tresty možno aj tvrdšie.“ Na záver dodáva: „Dedinský futbal vo väčšine prípadov trpí nedostatkom financií a takto vyháňané peniaze z pokladní klubov vzbudzuje dojem o naháňaní peňazí pre ObFZ Trnava. A prečo? Nuž, treba načúvať aj okoliu, a potom budete vedieť viac.“

JÁN KRÁL, PATRIK HUDEC

Pohľad redakcie
Predseda Július Zemko má na svoje vyjadrenie nárok. Ako však jeho prekvapil náš článok, nás zase jeho tvrdenie, že nie je úplne pravdivý. Pritom v klubovom stanovisku neuvádza, čo vlastne nebolo pravdivé. Pán Zemko sa okrem iného rozhorčuje nad tým, že DK ObFZ neprizvala na vysvetlenie situácie novinára. Treba sa zamyslieť nad tým, kto komu podlieha. ObFZ Trnava riadi súťaže, tým pádom aj kluby, a nie týždenník Trnavský hlas. Mimochodom, azda si niekto nemyslí, že by žurnalista videl veci na prípadnom vysvetľovaní inak, ako ich popísal do novín...? Špačinský futbal si vážime, rovnako ako ochotu a zanietenosť ľudí, ktorí v ňom pracujú. I preto želáme klubu veľa dobrých výsledkov a chuť do práce. O veciach, čo sa dejú vo vidieckom futbale, však naďalej budeme písať tak, ako veci vidíme.

ŠUPA technika

Kostolanský: Netrestali sme prísne
Disciplinárna komisia ObFZ v Trnave sa zaoberala stretnutím 17. kola Špačince – Boleráz, v ktorom prišlo k potýčke fanúšikov hostí s trénerom domácich Vladimírom Peškom. Ako vyplýva z úradnej správy, DK ObFZ potrestala klub pokutou 80 €, trénera zákazom činnosti na šesť stretnutí a uložila klubu posilnenie usporiadateľskej služby.
O bližšiu špecifikáciu sme požiadali predsedu DK ObFZ Jozefa Kostolanského. Podľa predsedu DK Špačinčania mali na disciplinárku ťažké srdce za to, že konala na základe článku v našich novinách.„Mali sme o celom incidente informácie z viacerých zdrojov a jedným z nich bol aj článok s fotografiou vo vašom týždenníku. O to viac ma zarazilo, že v zápise o stretnutí sa nič neobjavilo. Na základe týchto zistení sme požiadali o vyjadrenie všetky zúčastnené strany.“
Viacerým sa zdal trest pre trénera V. Peška príliš prísny. Nie je jasné, kto celý incident spustil, a tréner mohol byť iba obeťou. Podľa slov predsedu komisie sa vyjadrenia rozchádzali v tom, kto začal. „Nie je dôležité, kto to celé začal, ale že sa to stalo. Trénera sme potrestali za to, že opustil svoj vyhradený priestor a že sa zapojil do potýčky s fanúšikmi, o čom presne hovorí príloha disciplinárneho poriadku. Navyše, keby bol v tomto priestore v blízkosti lavičiek prítomný usporiadateľ, nemusel sa celý incident udiať. Nemyslím si ani to, že by sme trestali prísne, skôr sme zvolili sadzby okolo strednej hranice.“
Bez trestu neobišiel ani hlavný rozhodca stretnutia L. Šašo, ktorý celú situáciu prešiel bez povšimnutia. „Podľa jeho vyjadrenia si nič nevšimol, lebo sa venoval hre. Upozorniť ho však mal jeho asistent.“ Ten celú situáciu videl veľmi dobre, lebo sa udiala iba niekoľko krokov od neho. Bez trestu teda vyviazla iba štvorica nedisciplinovaných fanúšikov Boleráza.
Disciplinárka má na stole aj ďalší problém. Bude sa zaoberať stretnutím Dobrá Voda – Malženice, v ktorom je podozrenie, že asistent rozhodcu bol počas zápasu pod vplyvom alkoholu.
PATRIK HUDEC

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy