RECEPT NA VÍKEND: Jahodové pokušenie, ktoré osvieži
SERVIS - Recepty | 23.5.2014, 07.00, prispievatelia
Jahodová sezóna sa už začala a s ňou aj všetky dobroty, ktoré môžete z tohto lahodného ovocia pripraviť. Napríklad takýto jednoduchý, ale o to efektnejší koláčik.
Foto: k a m
Pripravíme si menší plytký plech, v ktorom najskôr upečieme piškótové cesto. Šesť žĺtkov vyšľaháme s desiatimi lyžicami krupicového cukru.
Primiešame desať lyžíc vody, desať lyžíc múky a jeden kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, zarovnáme a dáme piecť. Pozor, aby sa cesto neprepieklo, malo by byť vláčne. Takže radšej ho kontrolujte špajľou.
Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom a natrieme jahodovým džemom. Na vrch príde vanilkový krém.
Jeden kelímok (250 g) mascarpone vymiešame s dvomi lyžicami práškového cukru, vanilkovým extraktom a trochou limetkovej šťavy.
Vmiešame 125 g vyšľahanej šľahačky, ochutnáme a ak treba, ešte dosladíme.
Rozotrieme na cesto. Poukladáme plátky jahôd a necháme odpočívať v chladničke. Pred podávaním posypeme medovkovým cukrom.
Ten získame tak, že v mažiari poriadne roztlčieme kryštálový cukor a listy medovky. Krájame a podávame.
Páči sa vám tento recept? Viac dobrôt nájdete na mozessavydavat.sk