RECEPT NA VÍKEND: Osviežte sa mätovou limonádou z vlastného sirupu
SERVIS - Recepty | 5.6.2014, 11.15, prispievatelia
Rastie vám v záhrade alebo na balkóne veľa mäty? Ideálny spôsob, ako ju spracovať tak, aby ste si z nej kedykoľvek mohli zarobiť osviežujúci nápoj, je urobiť sirup. Nie je to žiadna veda.

Farba sirupu závisí od odrody mäty. Foto: k a m
Najskôr v hrnci prevaríme päť litrov vody. Necháme vychladnúť, čo trvá niekoľko hodín, a rozmiešame v nej 150 g kyseliny citrónovej. Potom natrháme mätu, na toto množstvo vody asi 90 a viac vetvičiek.
Umyjeme ju a necháme odkvapkať. Mätu natlačíme do vody, koľko sa zmestí, a zaťažíme napríklad malým tanierikom. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín.
Potom precedíme cez gázu v sitku do väčšieho hrnca a dáme zohrievať. Včas odstavíme zo sporáka, aby tekutina nezačala vrieť a postupne v hrnci rozmiešame asi 4 a pol kila cukru.
Miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí. Potom môžeme nalievať do fliaš, ktoré sme predtým umyli s horúcou vodou a vypláchli trochou vodky alebo liehu. Nalievame lievikom až po vrch a poriadne zavrieme.
Pri skladovaní v chladničke alebo špajzi by sirup mal vydržať pol roka až rok. Pre istotu je však dobré ešte pred uzavretím naliať do každej fľaše trošičku bieleho alkoholu.
Podobným spôsobom urobíte sirup z prakticky hocijakej bylinky. Netreba sa báť expermimentov.
Páči sa vám tento recept? Viac dobrôt nájdete na mozessavydavat.sk