V hotelovej akadémii budú rozvoniavať staré sorty jabĺk
AKTUALITY - Piešťany | 18.11.2014, 09.06, prispievatelia
Odrody miznúce zo sadov a záhrad môžu obohatiť kuchyňu o nové chute
Ilustračné foto: ros
Špeciality zo starých odrôd jabĺk budú vo štvrtok pripravovať študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch v rámci projektu Sokratovho inštitútu Staré sorty sú in.
Dvanásť študentov bude používať na prípravu sladkých dezertov, slaných čatní a omáčok jablká kedysi najrozšírenejšej odrody Jonathan, ale aj odrôd Boskoopské a Smiřické vzácne.
Projekt zameraný na popularizáciu starých odrôd pripravila študentka Sokratovho inštitútu Andrea Uherková.
Okrem varenia bude v škole aj výstava spojená s ochutnávkou viac ako troch desiatok starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek nájdených v Bielych Karpatoch. Koštovať sa bude tiež jablčný staroodrodový mušt.
"Staré a krajové odrody miznú z našich záhrad a voľnej krajiny. Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi úzke, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže pomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute,“ povedala Andrea Uherková.
Komerčné pestovanie jabĺk je v súčasnosti zamerané len na niekoľko odrôd s jednoduchými sladkými chuťami.
Staré odrody sa vyznačujú korenistými či kyslastými chuťami, ale aj rôznou konzistenciou dužiny. V sadoch aj záhradách ich väčšinou pestovali bez chemickej ochrany.
Andrea Uherková je doktorandka na Katedre plánovania a tvorby krajiny Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene, zároveň je študentkou Sokratovho inštitútu.
Starým odrodám sa venuje v rámci projektu Bielokarpatský ovocný poklad, ktorý zastrešuje Štátna ochrana prírody.
Sokratov inštitút je dvojsemestrálne štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré pripravuje organizácia Živica.
SITA







Peňazí na obnovu zhoreného Pamätníka nenarodeným deťom je zatiaľ málo
Tragédia pri Dvorníkoch, auto narazilo do stromu a začalo horieť










