RECEPT NA VÍKEND: Šťavnaté stejky so syrovou omáčkou
SERVIS - Recepty | 24.1.2015, 08.00, prispievatelia
Urobiť dobré stejky nie je také ťažké, keď viete, ako na to. Základom je mať kvalitné mäso, najlepšie pravú hovädziu sviečkovicu.
Foto: k a m
Mäso neumývame, len osušíme papierovým obrúskom a narežeme na plátky hrubé 2 až 3 centimetre. Dôležité je, aby mali rovnakú hrúbku a prepiekli sa rovnomerne. Rozohrejeme panvicu.
Rezne jemne potrieme z oboch strán olivovým olejom a položíme ich na suchú horúcu panvicu. Nezľaknite sa, ak sa prilepia. Po asi dvoch minútach sa už budú po panvici kĺzať a zistíte, že sú krásne opečené.
Otočíme na druhú stranu a postup zopakujeme. Keď mäsko vyzerá byť hotové aj z druhej strany, opäť ho otočíme a odstavíme z ohňa.
Každý stejk osolíme a okoreníme z oboch strán a na vrch položíme tenučký plátok masla, prípadne čerstvé bylinky. Prikryjeme pokrievkou a necháme päť až desať minút odstáť. Stejky krásne zmäknú, uvoľní sa z nich šťava a budú tak akurát – medium.
Medzitým, ako chladnú, si pripravíme omáčku. Na suchej panvici opečieme dve lyžice nahrubo nasekaných vlašských orechov.
Zalejeme decom mlieka alebo smotany a keď sa zohreje, pridáme dva trojuholníky taveného syra a 50 g iného – eidam, niva a podobne. Na slabom ohni miešame, kým sa syry aspoň čiastočne nerozpustia.
Stejky podávame s domácimi hranolčekmi, omáčkou a na vrch môžeme položiť kôpku bylinkového masla rozmiešaného s trochou horčice a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ideálne je zapíjať čapovaným pivom. Dobrú chuť!
Páči sa vám tento recept? Viac dobrôt nájdete na mozessavydavat.sk