Maturitnou témou budúcich kuchárov a čašníkov bude pivo
AKTUALITY - Trnava | 10.4.2015, 12.59, prispievatelia
Kuchári budú počas maturít variť jedlá, ktoré ladia s pivom, a čašníci budú odporúčať pivo podľa chuťových kategórií.
Ilustračné foto: jkr
Témou praktických maturít študentov Súkromnej strednej odbornej školy Gos - SK v Trnave v odboroch kuchár a čašník sa v tomto roku stal program Sedem chutí piva.
Budúcich profesionálov v gastronómii čakajú začiatkom mája praktické maturity, počas ktorých študenti predvedú svoje znalosti o pive, jeho rôznorodých chutiach a správnom kombinovaní s jedlom.
Na túto časť skúšok z dospelosti sa pripravujú od novembra minulého roku pod vedením odborníkov z pivovaru.
Vzdelávací program Sedem chutí piva pomáha pivárom aj odborníkom lepšie sa orientovať vo svete pivných chutí.
Program zaraďuje chute piva do siedmich základných kategórií - od sladkých a ovocných až po tmavé a silné, a zároveň definuje pravidlá párovania piva s jedlom.
Študenti už majú za sebou prehliadku pivovaru v Hurbanove spojenú s prednáškou o umení čapovať a o starostlivosti o pivo, ďalej prezentáciu programu Sedem chutí piva obchodným sládkom spoločnosti Karolom Francem, ale aj praktické ukážky kombinovania jedla s pivom.
,,Budúci kuchári a čašníci budú vedieť odporučiť pivo na základe jeho chuťových kategórií a budú poznať správne kombinácie piva s jedlom. Vďaka týmto vedomostiam prinesú do praxe kvalitnejší servis pre konzumentov, čo je náš spoločný cieľ,“ povedala generálna riaditeľka školy Janka Hečková.
Vedenie školy sa práve preto rozhodlo k unikátnemu kroku a program Sedem chutí piva zaradilo ako maturitnú tému.
Kuchári budú počas maturít variť jedlá, ktoré ladia s pivom, a čašníci budú odporúčať pivo podľa chuťových kategórií. Svoje vedomosti predvedú 5. mája.
V rámci prípravy sa študenti oboznámili priamo pri príprave jedál s pravidlami správneho kombinovania s jednotlivými chuťovými profilmi piva.
Dnes už vedia, že kľúčom je posúdiť intenzitu chutí, zvoliť správnu techniku prípravy a riadiť sa zlatým pravidlom párovania.
To zjednodušene hovorí, že chute piva a jedla sa majú spolu dopĺňať alebo byť naopak v kontraste.
SITA