Trnavské rybníky
reklama

Skúsili ste marmeládu s príchuťou whisky? Trnavčan Cifra ňou očaril vo Veľkej Británii

RELAX - Kuriozity | 24.4.2015, 09.56, prispievatelia

V konkurencii vyše dvetisíc súťažiacich si na medzinárodnej súťaži za svoju netradičnú marmeládu vybojoval bronzovú medailu.

Skúsili ste marmeládu s príchuťou whisky? Trnavčan Cifra ňou očaril vo Veľkej Británii

Radovan Cifra so svojimi netradičnými marmeládami. Foto: archív rc

reklama


„Doviedli ma k tomu ženy z môjho okolia a som im za to vďačný,“ hovorí Trnavčan Radovan Cifra, ktorý sa okrem práci v Integrovanom záchrannom systéme venuje aj netradičnému koníčku.


Varí marmelády a za jednu z nich ho ocenili aj na medzinárodnej súťaži vo Veľkej Británii. Inšpiroval sa Češkou Blankou Milfaitovou, ktorá vyhrala so svojou marmeládou majstrovstvá sveta práve na Britských ostrovoch.


„Po asi troch mesiacoch snaženia sa mi podarilo navariť marmeládu, ktorá správne zhustla, nechytá pleseň, chutí ako od Blanky a moje okolie je z nej nadšené. A vtedy prišiel nápad poslať moje marmelády do tej istej súťaže ako pani Milfaitová,“ opisuje svoj príbeh.

reklama

 

Diplom zo súťaže v Británii.


Vtedy ešte netušil, že z troch zaslaných marmelád, jednu ohodnotia bronzovou medailou.


V kategórii Marmeláda s alkoholom dal dokopy kombináciu whisky, pomarančov, cukru a zeleného čaju s jazmínom. „Whisky je produkt so zaujímavou vôňou a chuťou, preto padla voľba práve na tento alkohol,“ vysvetľuje.


Na jeden kilogram pomarančov použil asi dve deci alkoholu. "Ten sa však pri varení postupne vytráca a ostane iba príjemná aróma a chuť. Šoféri si tak môžu po konzumácii pokojne sadnúť za volant,“ dodal Cifra.

 

Proces výroby.


S pochúťkou, ktorú varí iba ako hobby, má smelé plány aj do budúcnosti. „O rok sa chceme s priateľmi vybrať cez kanál La Manche na sever Británie a na súťaži sa zúčastniť osobne. Z Trnavy to je asi 1600 kilometrov. Mojím cieľom je vytvoriť zaujímavé spojenie chutnej marmelády a pohára, aby celkový dizajn pôsobil lahodne pre oko a po otvorení aj pre telo či dušu."


Ako sám povedal, dostal už aj ponuku podieľať sa na veľkovýrobe marmelád a džemov, no momentálne ho to neoslovilo. „Platí však: nikdy nehovor nikdy, v budúcnosti to nevylučujem.“


Radovan Cifra prezradil aj recept na chutnú marmeládu. „Tajomstvom dobrej marmelády je človek a jeho chute. Netreba sa báť variť a skúšať rôzne novinky. Tak ako je každý človek originálny, tak aj každá marmeláda je originál. Preto, keď má človek napr. koreniny a chce ich vyskúšať, práve marmeláda môže byť to pravé na takýto test. Veľa ľudí varí marmeládu so štipľavými papričkami, ďalší s exotickými bylinkami z Ázie. Fantázii sa medze nekladú, človek sa nesmie báť v kuchyni experimentovať."

 

Výsledný produkt.


On sám považuje za ideálnu kombináciu marmelády s palacinkami alebo s čerstvým chlebom a maslom. „Vyskúšal som aj kombináciu s kačacím mäsom a bolo to výborné,“ dodal Cifra.


jam

 

Ako definuje marmeládu smernica EÚ?
Smernica Rady 2001/113/ES uvádza, že marmeládou je "zmes vody, cukru a  jedného alebo viacerých nasledujúcich výrobkov získaných z citrusového ovocia, privedená do vhodnej zrôsolovatenej konzistencie: dreň, pretlak, šťava, vodný extrakt a šupa. Množstvo citrusového ovocia použitého na výrobu 1000 g hotového výrobku nesmie by menšie ako 200 g, z ktorých aspoň 75 g musí byť získaných z vnútornej vrstvy oplodia."

 

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda
reklama
cale clinic
reklama