Mäso pre bohatých, chudobným vnútornosti
AKTUALITY - Trnava | 9.5.2011, 16.56, Darina Kvetanová
TRNAVA – Stredovekí ľudia mali celkom iné chute ako my. V pohode miešali sladké so slaným. Aj víno malo v 14. storočí odlišnú príchuť. Členovia Kompánie trnavských žoldnierov varili stredoveké špeciality priamo pod historickou baštou pri Bernolákovej bráne, o ktorej rekonštrukciu sa starajú.
Ako v stredoveku to vyzeralo v sobotu pod baštou pri Bernolákovej bráne. Foto: Darina Kvetanová
reklama
Trnavčania si pochutili na bravčovej pečienke opraženej na masti, vyskúšali hrachovú kašu so slaninkou a cibuľkou, na chlieb im šermiari natreli šošovicovú omáčku s klobásou. Bleskovo sa z mís vytrácalo pečené mäsko s hríbovo-smotanovou omáčkou. Mäso však v stredoveku patrilo len na stoly panstva, chudobní ľudia jedli vnútornosti. Veľmi obľúbené boli už vtedy placky s rôznymi nátierkami.
Podobné akcie usporadúvajú šermiari z trnavskej Kompánie súčasne s víkendovým sprístupňovaním bašty, ktorá je súčasťou hradobného opevnenia pri Bernolálovej bráne. Ľudia ju môžu navštíviť trikrát v každom letnom mesiaci. „Ak niekto nestihol ochutnať stredoveké špeciality, môže tak urobiť na augustovom Festivale stredovekého života na hrade Červený kameň alebo počas II. ročníka Stredoveku pod hradbami v trnavskej promenáde,“ pozýva Bystrík Holeček zo zoskupenia.