Vinári sa hašteria v Jašteri
AKTUALITY - Hlohovec | 13.5.2011, 00.00, Rastislav Piovarči
HLOHOVEC – Hlohovskí vinári sa snažia už piaty rok nadviazať na tradície pradedov. Okrem putovania za súčasnými vínami, robia vždy aj pohľad do minulosti. Tento rok si vo Vlastivednom múzeu vzali na mušku starodávne hajlochy a viechy, ale aj nádoby, z ktorých sa hlohovské víno popíjalo.

Pavol Tutura pred historickým prešom. foto: ras
V meste už takmer žiadny takýto vinársky úkryt neexistuje, nahrádzajú ich však pivnice či chatky prestavané na malé vinárničky.
„Hajlochy kedysi slúžili ako sklad potravín, ale aj úkryt pred nebezpečenstvom. Ľudia ich kopali najmä v blízkosti lesov, kde boli chránené. K nám ich okolo roku 1350 priniesli nemeckí obyvatelia,“ hovorí riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský. V tom čase už mesto bolo na okolí známe dorábaním vína. Žilo tu množstvo debnárskych majstrov, z niektorých dielní sa dodnes zachovalo náčinie.
Takmer každý remeselník vlastnil aj kúsok vinohradu. Zemepáni dokonca museli riešiť konflikty medzi nimi. Každý chcel predávať, preto stanovili dni, na akej ulici môže byť výčap a kedy môžu víno ponúkať. Za porušenie hrozili pokuty aj väzenie. V mestskej knihe Hlohovca je zapísaných niekoľko takýchto prípadov. „S vínom sa veľmi kšeftovalo. Hlohovčania nevedeli svoje vína predať, pretože sa sem dovážali lacné dolnozemské. Možno v tom je ponaučenie pre dnešok,“ dodáva Urminský.
Propagátorom hlohovských vín je dnes Pavol Tutura, ktorí oživil viechu na slávnom Jašteri. Karty do vinárskej pivničky sem chodili hrávať papaláši. Dnes si tu môže vychutnať atmosféru zašlých časov každý. „Možno pre priaznivcov vína a vinárov sprístupníme františkánsku pivnicu,“ hovorí Tutura. Ak im plán vyjde, malo by tu vzniknúť stredisko vinárov z celého okolia.