Obyčajná z vlastných hríbov
SERVIS - Recepty | 15.5.2011, 00.00, prispievatelia
Rada relaxujem pri hľadaní húb. Takých i onakých. A najradšej jesenných suchohríbov z borín na Záhorí.

Pri vôni hríbovej polievky aj v apríli či máji myslíme na Vianoce.
Niekedy mi doma dochádza trpezlivosť pri ich čistení a rozkladaní na sitá, ba aj chrbát bolí. Ale keď potom voňajú z taniera, na negatívne si ani nespomeniem. Hríbovú polievku pokladáme tradične za sviatočnú. Pritom je celkom jednoduchá a obyčajná. Do dvojlitrového hrnca nasypem za štyri hrste sušených suchohríbov, postavím na platňu. Počkám, až sa hríby spenia, rýchlo ich precedím cez sito a dobre prepláchnem pod tečúcou vodou. Aby sa vymylo aj posledné zrniečko záhoráckeho piesku. Zalejem 1,5 litrom čistej vody, osolím a varím, kým hríby zmäknú. Asi dve hodiny. Potom očistím tri stredne veľké zemiaky, pokrájam na drobné kocky a pridám k hríbom, dolejem trošku vody. Len čo sa aj zemiaky uvaria, rozhabarkujem v 2 dl pochúťkovej smotany veľkú lyžicu hladkej múky a nalejem do hrnca. Nechám asi tri minúty prevrieť. Pridám dve lyžičky oleja, štipku mletej rasce a čierneho korenia, dochutím vegetou a asi dvomi lyžicami octu. A hotovo. Viac nevymýšľam, lebo by som polievke len uškodila. Môžeme maškrtiť!
Text a foto: Janka