Ako si vybrať kapra na Vianoce? Rybári z trnavského Kamenáča poradili toto
AKTUALITY - Trnava | 10.12.2015, 13.49, Ján Král
Aký je najlepší kapor na štredrovečerný stôl? Skúsení rybári vravia, že aspoň trojkilový. Pri váhovo menšom hrozí, že sa budete pri vianočnej večeri zbytočne trápiť s kosťami.

Výlov rýb v Kamenáči. 3x foto: archív fp
Podľa Františka Porkerta, konateľa budmerickej Agrofarmy, ktorá má vo vlastníctve aj rybníky v trnavskom Kamenáči, je pre starších občanov a deti najvhodnejší kapor, ktorý má asi štyri kilogramy.
„Takáto ryba má už pevné kosti, dajú sa dobre oddeliť a teda nehrozí problém pri konzumácii,“ hovorí Porkert.
Kvalita závisí od stravy
Tvrdí, že u nich v rodine nezvyknú rybu pred konzumáciou nijak špeciálne upravovať. Iba ju očistia a upražia.
„V našich rybníkoch prikrmujeme ryby pšenicou, nie olejninami, aj preto nemajú mastné mäso a nezapáchajú. I to je dôvod, prečo sa netreba báť ani hmotnostne väčšej ryby,“ vraví.
Práce na výlove zamestnajú desiatky rybárov.
Ľuďom, ktorý by sa chceli úplne vyhnúť kostiam odporúča recept na rybie fašírky. Tie vyrábajú varením ryby, oddelením kostí a následným pomletím v mlynčeku.
V Kamenáči sa na výlove podieľajú asi tri desiatky rybárov. Jeden rybník zvládnu za deň až deň a pol.
Následne ich ponúkajú v priľahlej predajni na Kamennej ceste, okrem kaprov majú aj amure, liene, pstruhy, šťuky, zubáče či sumce.
Ryby zákazníkom v prípade záujmu aj stiahnu z kože, prípadne inak upravia.
„Výhodou je, že tieto ryby netreba nikam zdĺhavo transportovať. Človek má záruku, že to čo kupuje, je naozaj čerstvé,“ dodáva Porkert.
Sieť z ktorej niet úniku.
Aj Mária Terézia si prišla na svoje
Rybolov má v Trnave a okolí tradíciu. Letecký pohľad na región odhalí množstvo vodných nádrží, ktoré sú na skok od krajského mesta. Porkertova firma spravuje aj rybník pri Budmericiach a Červenom kameni.
„Medzi ľuďmi sa traduje, že chuť rýb z nich si zamilovala svojho času aj panovníčka z rodu Habsburgovcov Mária Terézia a nechala si ich odtiaľto dovážať,“ dodal Porkert.