Vo svetových pivách sa nachádza vďaka Lycosu aj kúsok Trnavy
AKTUALITY - Firmy | 30.12.2015, 10.41, reklamný článok
Veľa ľudí v Trnave si rado pochutná na pivách ako český Pilsner Urquell, holandský Heineken, dánsky Carlsberg alebo talianske Peroni netušiac, že sa často v tomto lahodnom nápoji skrýva aj kúsok z Trnavy. Je to vďaka trnavskej firme Lycos – Trnavské sladovne, ktorá pre tieto svetové pivovary vyrába slad.

Výrobná linka v Lycose.
Cesta takmer z nuly na sladovne, ktoré vyrábajú slad pre špičkové pivovary nebola jednoduchá, ale v Trnave sa to podarilo vďaka tímu ľudí okolo majiteľa sladovní Martina Mäsiara.
Z Trnavy do celého sveta
Písomná zmienka o tradícii výroby sladu v Trnave siaha už do roku 1395, ale Trnavské sladovne boli založené v roku 1893.
Po desiatky rokov sa postupne budovali, zažili svoje svetlé časy, ale aj pády. Po roku 2000 ich prebral, dovtedy úspešný obchodník so sladom Martin Mäsiar a vybudoval z upadajúcej sladovne špičkovú fabriku, ktorá vyváža slad z Trnavy do celého sveta.
„Začiatky neboli ľahké, sladovňa nebola v dobrej kondícii. Vyžadovala si množstvo investícii a riziko bolo veľké,“ spomína na začiatky Mäsiar.
Postupne sa vypracovali na druhé najväčšie sladovne na Slovensku a stali sa auditovaným dodávateľom sladu pre najväčšie svetové pivovary ako je SAB Miller, Heineken, Carlsberg, či Molson Coors.
Pod tieto pivovarnícke skupiny spadajú značky ako Pilsner Urquell, Staroprameň, Fosters, Miller, Carlsberg, Heineken, Peroni, ale aj napríklad slovenský Šariš alebo Zlatý Bažant.
„Na začiatku to bolo veľké riziko, ale veril som tomu, že Trnava môže byť lídrom vo výrobe sladu. Je to mesto s bohatou históriou a odhodlanými ľuďmi. Veril som tomuto projektu a som rád aj kvôli ľuďom v Trnave, že to vyšlo,“ povedal Martin Mäsiar.
Podpora trnavského regiónu
Trnava však neprofituje z Lycos – Trnavské sladovne len reklamou, že sa slad vyrábaný v meste dováža do najväčších svetových pivovarov, ale firma sa snaží podporovať región, ktorý je mu oporou.
„Snažíme sa tak povediac vrátiť požičané. Uvedomujeme si, čo sme všetko v Trnave vďaka ľuďom vybudovali a chceme, aby na tom profitovali aj oni, lebo tak budeme spolu ešte silnejší,“ vysvetľuje svoj postoj Martin Mäsiar.
Porada manažmentu podniku.
Svedčí o tom aj fakt, že 95 percent jačmeňa, ktorý je základnou zložkou sladu, nakupuje Lycos výhradne na Slovensku a predovšetkým od farmárov z trnavského regiónu.
„Ročne nakúpime od farmárov z trnavského regiónu okolo 80 tisíc ton jačmeňa,“ hovorí Mäsiar.
Rovnako rozumejú ľuďom bývajúcich v blízkosti sladovní, že ich môžu svojou produkciou rušiť, preto značné investície smerujú aj k eliminácii negatívnych vplyvov na životné prostredie.
Neustále merania dokazujú, že investície sú naozaj efektívne a ľudia v okolí takmer ani necítia, že v ich blízkosti je fabrika, ktorá produkuje 60.000 ton sladu ročne.
„Investície do ľudí som vždy podporoval a nielen do tých, čo pracujú vo firme, ale aj tých, ktorých chod firmy ovplyvňuje. Snažím sa, aby tu vládla spolupatričnosť a hrdosť na to, čo tu budujeme. Myslím, že aj preto sme úspešní a chcem, aby sa tento úspech v čo najväčšej miere presunul aj na ľudí v Trnave a okolí,“ uzavrel Martin Mäsiar.