Trnavské rybníky
reklama

Zdravý a chutný fala... čo?

SERVIS - Recepty | 22.5.2011, 00.00, Katarína Rosinová

Iný, i keď určite menej lákavý názov pre toto jedlo by mohol byť cícer s cícerom. Malé cícerové fašírky falafely s cícerovou pastou hummusom, podávané v pite s čerstvou zeleninkou, sú veľmi chutným a zdravým fast foodom.

Zdravý a chutný fala... čo?

Vegetariánsky fast food zachutí aj mäsožravcom.

reklama

 

Prvýkrát som falafel ochutnala v londýnskom Camden Town a hneď mi neskutočne zachutil. Dnes už túto dobrôtku ponúkajú aj niektoré naše stánky s rýchlym občerstvením. No domáce je domáce.
Na cca 25 fašírok potrebujeme 250 g sušeného lúpaného cíceru, vraj môže byť aj z konzervy, ale neskúšala som. Prvýkrát som varila z nelúpaného a bola to riadna fuška zbaviť sa šupiek. Cícer namočíme na noc do vody. Nevaríme! Na druhý deň ho pomelieme a zmiešame s dvomi celými vajíčkami, postrúhanou cibuľou, podrvenými piatimi strúčikmi cesnaku a 4 – 5 lyžicami strúhanky. Pridáme viazaničku posekanej petržlenovej vňate. Nepodceňte koreniny! Zmes osolíme, okoreníme, pridáme štipku mletého koriandra, kumínu – rímskej rasce, cayenského korenia alebo mletých čili papričiek. Jednoduchšie, i keď nie také chutné, riešenie je pridať zmes korenia na fašírky. Necháme asi hodinu odstáť, a potom formujeme malé guľky, ktoré vyprážame v oleji.
Hummus je najlepšie kúpiť hotový, no u nás som ho ešte nikde neobjavila. Na internete som však našla celkom dobrý recept a trošku som si ho prispôsobila. Pol kila cíceru na noc namočíme a tentoraz na druhý deň varíme až do zmäknutia. Scedíme, no vodu si odložíme. Pridáme 170 ml citrónovej šťavy, 80 ml olivového oleja, sezamovú pastu tahini a podľa chuti cesnaku. Ja ako cesnakofil som dala jednu celú hlavu. Dosolíme a okoreníme cayenským korením. Niektoré koreniny ani tahini bežne nezoženiete, no dostať ich v bio obchodoch. Všetko spolu najemno pomixujeme a pridávame vodu z cícera, až kým nedostaneme kašovitú konzistenciu. Hotový humus natrieme na arabský chlieb, pridáme štyri roztlačené falafely, ľadový šalát, nakrájanú paradajku a uhorku, ak máme aj baklažánovú nátierku. Stočíme a papáme. Hummus je aj skvelá nátierka na chlieb alebo na čokoľvek. Nech znie jeho názov akokoľvek. :-)

 

Text a foto: Caty

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda
reklama
cale clinic
reklama