GOLGUZ obhájil prvenstvo! Na Národnom salóne vín získal výrobca z Hlohovca viacero cien
AKTUALITY - Firmy | 11.7.2016, 07.01, reklamný článok
Národný salón vín Slovenskej republiky 2016 má nových víťazov. Päťdesiat jeden erudovaných degustátorov 21. júna vybralo nových 100 najlepších slovenských vín. Prvenstvo z minulého roka obhájilo a vinárstvom s najväčším počtom ocenených vín v tomto roku sa opäť stalo vinárstvo GOLGUZ z Hlohovca. Do TOP 100 slovenských vín sa ich dostalo až deväť a GOLGUZ potvrdil svoje postavenie v slovenskej vinárskej extratriede.

Riaditeľ vinárstva GOLGUZ Miloš Holik.
Na 11. ročníku sa v prvom kole zúčastnilo výstav 8739 vín. Ďalším selekčným kritériom je množstvo vína - v čase súťaže minimálne 500 litrov a túto podmienku splnilo 442 vín od 59 výrobcov.
Z nich získalo najvzácnejšie slovenské ocenenie 38 výrobcov. Získať ho je čoraz náročnejšie, kvalita vín rastie, čo dokazuje aj posun v minimálnej bodovej hranici.
Logo Národného salóna vín Slovenskej republiky.
V rámci 11.ročníka sa do NSV SR dostali vína, ktoré získali minimálne 87 bodov. Okrem TOP 100 vín vyhodnotili degustátori aj individuálnych šampiónov.
„Veľmi sa tešíme sa z dosiahnutého úspechu. Potvrdili sme kvalitu a obhájili prvenstvo s najväčším počtom umiestnených vín. Kvalita vín na Slovensku stále stúpa a nové vinárstva pribúdajú. O to ťažšie bolo prvenstvo obhájiť. Oproti minulému roku sa do užšieho výberu dostalo o 105 vín viac. Latku kvality sme nastavili vysoko, tento úspech je pre nás veľká výzva aj pre budúci rok,“ pripomenul Miloš Holik, riaditeľ vinárstva.
Mimochodom GOLGUZ získal vlani titul Vinárstvo roka 2015, v tomto roku k nemu pridal množstvo ocenení z Európy i zo zámoria.
Ocenenie získala firma aj v roku 2015.
Toto je víťazná zostava!
A ktoré vína s nálepkou GOLGUZ patria do TOP 100 na Slovensku? Tu je víťazná zostava s rodnými listami, ale aj gastroponuka pre labužníkov.
Rulandské biele, výber z hrozna r. 2015, suché
- pochádza z našej najstaršej vinice vysadenej v roku 1974. Vo vôni cítiť prezreté až sušené južné ovocie, ananás a mango. Víno je vhodné na slávnostné príležitosti, alebo rodinné oslavy. V gastronómii sa hodí ku kuraciemu, morčaciemu mäsu pripravovanému na grile.
Rizling rýnsky, neskorý zber r. 2015, suché
- je kráľom vín pre jeho krásu, noblesu a eleganciu. Vôňa pripomína rozkvitnutú lipu, v chuti prevládajú citrusové tóny s limetou a pomelom. Zretím vo fľaši dostáva nádych petroleju, pripomína nemecké „rýňaky“ z oblasti Mosel. Vhodné je podávať k rybám, morským plodom.
Chardonnay, bobuľový výber r.2015, polosladké
- ideálna poloha a mikroklíma, ktorú dotvára rieka Váh, dáva hroznu dostatočnú vlahu a vlhkosť. Na výrobu kvalitného vína si hrozno vyžaduje zber pri vysokom prívlastku, čo sa nám podarilo - cukornatosť 26°NM. Vo vôni cítiť prezreté ovocie, v chuti sladkasté, medové tóny a figy. Vhodné podávať k zákuskom, na záver viacchodového menu k dezertu.
Aurelius, neskorý zber r. 2015, suché
- pomerne mladá biela muštová odroda vyšľachtená krížením odrôd Rizling rýnsky a Neuburské. Víno s veľmi peknou citrusovou aromatikou, sviežou kyselinkou osloví aj najnáročnejšieho konzumenta. Podávame ku králičiemu mäsu, domácej šunke, k syrom s bielou plesňou na povrchu.
Irsai oliver, akostné odrodové víno r. 2015, suché
- skorá aromatická odroda vznikla krížením maďarskej Čabianskej perly a Bratislavského bieleho. Vo vôni cítiť rozkvitnuté kvety bazy a sladkého ovocia. Chuť ovocná minerálna s príjemnou kyselinkou. Ideálny spoločník na párty a letné grilovačky.
Moravský muškát, akostné odrodové víno r.2015, polosladké
- víno s pôvodom z Moravy, kde bolo vyšľachtené v roku 1985 z odrôd Muškát ottonel a Prachtraube. Vôňa pripomína žltý melón a kvety bazy. Vo víne sme prirodzenou cestou zachovali zvyškový cukor, veľmi mu svedčí a radí ho do kategórie polosladké. Vhodné je podávať ho k ovocným šalátom, k bielym morským rybám na grile.
Rulandské biele, ľadový zber r.2012, sladké
- dokonale premrznuté hrozno zbierané v decembri medzi Vianocami a Silvestrom pri cukornatosti 39°NM, zavčas rána a pri teplote -10°C. Klimatické podmienky sa pozitívne podpísali pod zdravotný stav hrozna na výrobu ľadového vína. Vôňa je jemne botrytická, figy, ďatle, oriešky a sušené hrozienka mu dávajú eleganciu a noblesu. V chuti prevládajú medové plásty, karamel. Podáva sa k husacej pečienke, k dezertom.
Ruladské modré, bobuľový výber barrique r. 2013, suché
- víno vyzrievalo dvanásť mesiacov v nových francúzskych barikových sudoch. Vo vôni prevládajú lesné jahody a černice. V chuti cítiť horkú čokoládu a vanilku. Víno je veľmi vhodné k pečeným bravčovým rebrám, alebo grilovanému kolenu.
Sauvignon, výber z hrozna r.2015, suché.
- dokonalé jesenné počasie umožnilo zberať úrodu pri cukornatosti 24,5°NM. Víno má krásnu svetložltú farbu, vo vôni cítiť vinohradnícku broskyňu a žltý melón. Chuť je plná, mierne citrusová so sviežou perzistenciou. Podávame ho k pečenému morčaciemu mäsu alebo k plnenému bažantovi.