Rezne prekladané kyslou kapustou
SERVIS - Recepty | 5.6.2011, 00.00, prispievatelia
Aj u vás prevláda v domácom menu stereotyp? Niekedy už naozaj neviem, čo by som varila, aby som nečula: Zasa kura? Zasa cestoviny? Zasa guláš? No keď si predstavím tie hodiny pretancované v kuchyni, niekedy premýšľam nad rýchlou, jednoduchou a racionálnou zmenou.
Nie, nemyslím tým odporúčanie ísť na obed do menzy, ale napríklad také bravčové prekladané kapustou.
Stačí kúsok pekného karé, kilo kvasenej kapusty a oravská slanina. Veď soľ, čierne korenie a rascu má doma každý a nič iné netreba. Vykostené, umyté mäsko nakrájam na plátky, vyklepem z oboch strán, osolím a okorením. Kapustu z vrecka ochutnám, či nie je príliš slaná alebo kyslá. V prvom prípade menej osolím rezne, v druhom zvolím jej prepláchnutie. Na každý rezeň dám za hrsť kapusty a prehnem ho na polovicu. Zvyšok kapusty vysypem na plech na vopred rozložených pár plátkov oravskej slaniny. Naplnené rezne poukladám vedľa seba, na každý položím tenký plátok oravskej slaniny, posypem rascou, podlejem šťavou z kapusty (prípadne vodou), prikryjem druhým plechom a dám na poldruha hodiny do rúry piecť pri 160 až 180 stupňov. Počas pečenia mäso asi trikrát popolievam výpekom. I keď olej ani masť na prípravu nepoužívam, mäso ostane šťavnaté a hlavne uľahčí tráveniu. Kto má rád plnšie chute a nejde mu o kalórie, asi 20 minút pred koncom pečenia môže poliať jedlo osolenou kyslou smotanou, posypať strúhaným syrom a nechať dopiecť. Ako príloha sú vhodné zemiaky v každej úprave.
Text a foto: Janka