Panenka plnená slivkami
SERVIS - Recepty | 26.6.2011, 00.00, prispievatelia
Niekedy by sa malo variť aj niečo „iné“. Vyskúšala som napríklad bravčovú panenskú naplniť slivkami. Nič ťažké pre odvážneho.

Panenku by mala byť z karé vykrojená opatrne, aby sa dala dobre naplniť.
Stačí umyť balíček sušených sliviek a zručne ich natlačiť do otvoru, ktorý sa dá nožom a rúčkou varechy ľahko urobiť do pekného kúska panenky. Naplnené mäsko treba osoliť, zo všetkých strán opražiť na rozpálenom oleji, vložiť do pekáča, podliať zeleninovým bujónom rozpusteným v hrnčeku vody a prikryté piecť asi hodinu v rúre. Počas pečenia sa žiada panenku potierať výpekom, prípadne olejom, v ktorom vopred rozmiešame trocha korenia na grilovanie. Upečené už len nakrájať na plátky hrubé asi 1,5 centimetra.
Ako príloha je najvhodnejšia klasicky pripravená ryža, do ktorej pred zaliatím vodou radím pomiešať dve hrste umytých usušených hrozienok. Chutným doplnkom je rýchly jablkový kompót – tri ošúpané jablká nakrájané na štvrtky krátko prevariť v menšom množstve vody s dvomi lyžicami cukru a šťavou z polovice citróna. Taký slano-sladký obed možno prekvapí chuťové bunky. Jeden ho zje viac-menej so sebazaprením, kým druhý si nedočkavo pýta repete.
Text a foto: Janka