Trnavské rybníky
reklama

Cukrárka Monika z Majcichova: Pokúsime sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov

RELAX - Tí sú naši | 31.3.2017, 11.29, Ján Král

Keď v Majcichove poviete meno Monika Sisková, azda v obci nenájdete človeka, ktorý by nevedel o koho ide. Sympatická cukrárka je však známa nielen vo svojom rodisku a okolí ale čoraz viac v rámci celého Slovenska. Jej meno posúva dopredu kvalita výrobkov a prístup k práci miešaný s ľudskosťou a vysokou odbornosťou.

Cukrárka Monika z Majcichova: Pokúsime sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov

Monika Sisková vo svojom kráľovstve. Všetky tieto torty sú jej dielom. 

 

V roku 2014 sa dokonca ocitla v nominácii na Slovenku roka. V prestížnej ankete figurovala v kategórii biznis a manažment medzi štyrmi vybranými adeptkami, prvé miesto napokon získala podnikateľka Jana Pragerová.

 

"Bola to pre mňa veľká česť dostať sa do tak úzkeho výberu. Osobne sa však nerada chválim, oveľa radšej som, keď za mňa hovorí moja práca," vraví skromne Monika Sisková.

 

V jej kráľovstve v dedinke neďaleko Trnavy, ktoré je dobre dostupná aj z neďalekej diaľnice, pečie sama. Pondelok má vyhradený na nákup surovín a komunikáciu s klientmi, od utorka začína cukrárske postupy, ktoré vrcholia v piatok a sobotu predajom a distribúciou.

 

 

Inšpirácia v rakúskych cukrárňach

Oddychuje iba v nedeľu. Celá výroba leží na jej pleciach. "Mala som šikovnú kolegyňu, išla však na materskú. A zohnať v dnešnej dobe kvalitného človeka, nie je jednoduché. Cukrárčina je remeslo, ktoré potrebuje človek dokonale ovládať. Iba tak môže spotrebiteľovi ponúknuť skutočný zážitok z konzumácie. Na tom je postavený napr. úspech cukrární v Rakúsku. Ľudia vedia, že v danej malej rodinnej firme nájdu kvalitu a preto sa tam stále vracajú. Toto je cesta, ktorá ma inšpirovala a ktorej sa držím. Kvalita postavená na tradíciach," hovorí.

 

Kvetinky na torte? Všetky sú marcipánové a ručne vyrábané. Na tomto kuse ich bolo osemsto.

 

 

Prednedávnom s manželom Rudolfom založili Spolok cukrárov Slovenska, kde združujú ľudí z tohto "sladkého" fachu a zastupujú ich aj v komunikácii s podstatnými štátnymi inštitúciami.

 

Výsledkom je napr. získaný priestor v rámci nitrianskeho Národného výstaviska Agrokomplex, kde už v predchádzajúcich troch rokoch v samostatnom pavilóne zastrešovali rôzne aktivity súvisiace s cukrárskym povolaním a snažili sa o pozdvihnutie vedomia o význame profesionálneho cukrárstva.

 

 

Pokúsia sa o rekord

Minulý rok dokonca zorganizovali súťaž v zdobení muffinov a vytvorili slovenský rekord, keď za 2 hodiny a 26 minút vyzdobili účastníci pokusu 800 týchto obľúbených koláčikov.

 

Podobnú akciu chystajú aj tento rok. "Pokúsime sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Za päť hodín chceme spoločnými silami s návštevníkmi akcie vyzdobiť viac ako 2000 muffinov," informovala.

 

Pokus o rekord sa začne v piatok 18. augusta o 10.00 počas tradičnej prázdninovej výstavy Agrokomplex.

 

Tortu robila aj pre moderátorku, ktorá sa tiež venuje pečeniu Adrianu Polákovú.

 

 

To všetko je však už len nadstavba vyplývajúca z toho, že Monika berie cukrárstvo nielen ako svoje povolanie ale ako poslanie. "Keď sa váš koníček stane vašou prácou, je to niečo úžasné."

 

V aktivitách Moniku plne podporuje aj jej manžel. Nedávno dokonca miesto nej prevzal na okamih mikrofón v televíznej šou TV JOJ o cukrároch.

 

Monika totiž nezištne napiekla tortu pre deti so zdravotným problémom, produkcia však chcela pred kamerou na úvod seriálu prvok reality šou. Ako to dopadlo, si môžete pozrieť v nasledovnom videu.

 

 

Kvalita, čerstvosť a tradície

Monikine torty sú nevšedné, precízne pripravené, do detailov zvládnuté. Keď sa jej spýtate na tajomstvo výroby, jedným slovom ho zhrnúť nedokáže.

 

"Kladiem dôraz na kvalitné suroviny, používam rokmi osvedčené postupy a podstatné je, že zákusky či torty dostáva zákazník vždy čerstvé."

 

Výrobu spustila v roku 2006, od začiatku sa sústreďuje najmä na tradičné recepty.

 

"Na nedávnom svadobnom veľtrhu v Bratislave si starší pár zobral na ochutnanie naše zákusky. Po chvíli sa vrátili k nášmu stánku späť a začali sa pýtať, kde sa dajú tieto zákusky kúpiť. Vraj im tá chuť pripomenula recepty, ktoré jedávali v detstve a zo súčasných koláčov sa už vytratila."

 

Túto tortu si objednala zákazníčka z Jaslovských Bohuníc.

 

Ozdobená bola Swarovskeho kryštáľmi.

 

 

O tom, že pri slove kvalita nejde len o prázdne slová, svedčí aj fakt, že Monikine torty si objednávajú aj na významné akcie.

 

Veľkú tortu piekli napr. k desiatemu výročiu známeho hotela Kaskády, na svadbu Zlatice Puškárovej a Patrika Švajdu, k narodeninám Adely Banášovej, pre speváka Janka Ledeckého, Cigánskych diablov, atď.

 

"Každá torta má svoj príbeh, pamätám si, za akým účelom ju kto chcel a aké mal špeciálne požiadavky. Pri výbere torty je veľmi dôležitý osobný kontakt. To platí napr. pre svadby. S budúcimi manželmi si vždy sadneme, oni si povedia svoje predstavy, ja im poradím, čo by bolo dobré a z našej prevádzky už odchádzajú s tým, že presne obe strany vieme, ako bude torta vyzerať," dodala.

 

K svadbe patrí pekná torta.

 

Torty vie Monika Sisková jedinečne nazdobiť.

 

Monika Sisková.

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy

reklama

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda
reklama
cale clinic
reklama