ROZHOVOR: Šikovní Trnavčania stoja za vznikom špeciálneho drinku Beton
AKTUALITY - Trnava | 3.8.2017, 14.15, inzercia
Mário Marko, zakladateľ Herbert Sirupov, sa spojil s legendárnou Becherovkou a na oslavu 50. výročia od namiešania prvého Betonu vytvoril unikátny drink BetonSyrup, ktorý môžete ochutnať na Becherovka Garden Party už tento piatok na Kapitulskej ulici. Prečítajte si, ako vzniklo toto netradičné spojenie.

Becher Garden Party bude v Trnave už v piatok 4. augusta od 19.00 na Kapitulskej ulici. Zahrajú Puding Pani Elvisovej a DJ Bobsan.
Navštívte Becher Beton Bar na becherbetonbar.sk/limitky/betonsyrup, vyzdieľajte drink a môžete ho vyhrať. Prečítajte si rozhovor s Máriom.
Ako si začal s výrobou Herbert sirupov?
- Pracoval som ako barman, mám blízko k jedlu a cestovaním sa mi objavovali obzory a spoznával som nové chute. Komerčne dostupné nebolo nič, čo by mi sedelo. Tak som začal vyrábať sirupy a vrátil som sa z Anglicka domov na Slovensko. Trnava je naše útočisko a je tu skvelá komunita. Môžeme si navzájom pomôcť, lebo máme okolo seba kopec super ľudí.
V čom sú špeciálne Herbert sirupy?
- To najdôležitejšie je vo fľaši. Produkt musí byť prvotriedny a držíme sa pravidla, že robíme pre druhých takú kvalitu ako pre seba. Máme novú technológiu a priestory, ale stále tam je punc človeka a remesla.
Mário Marko je v Trnave známou postavou.
Ako sa vyrábajú Herbert sirupy?
- Sirupy vyrábame studenou metódou macerovania, je to najkvalitnejší spôsob, pri ktorom sú zachované nutričné hodnoty a vône. Na Slovensku máme super podmienky na pestovanie, máme kamarátov z biofarmy.
Moja babka robila sirupy a ja som do toho vložil skúsenosti z cestovania a spojil celý svet našou tradičnou metódou. Naštudoval som si všetko o surovinách a veľa som skúšal. Ku každej ingrediencii pristupujeme samostatne, každý sirup sa výrába trochu inak.
Zavisí od danej bylinky, podľa toho, čo potrebuje a kedy je najlepšia. Máme cukrový základ, repkový a trstinový a experimentujeme s kokosovým. Základ sa zahreje, keď sa ovocie odšťaví, bylinky sa musia správne postláčať a táto časť je doslova v rukách chalanov.
Čo ťa inšpiruje pri práci?
- Hlavne to, že som s ľuďmi, z ktorých je cítiť, že milujú jedlo a pracujú s jedlom s láskou. Najviac inšpirácií mám od ľudí. Použijú nejakú surovinu úplne inak, ako by som to urobil ja. To mi pomáha pozrieť sa na veci z iného uhla. Ľudia, momenty v živote, prechádzky na farme, kde mám možnosť všetko ochutnať a ovoňať. Keď som v priamom kontakte so surovinami.
Beton v lete osvieži.
Ako vznikol sirup, ktorý používame pri miešaní BETONU?
- Tak pred 7 rokmi, keď som pracoval v Londýne a reštaurácia si ma najala, aby som vytvoril niečo k ich štýlu. Celé to bola náhoda, lebo oni pracujú iba s Talianmi a mňa si pomýlili, že som Talian kvôli menu. Vtedy vznikla bazalka a zelené korenie, ktoré mi pasovalo k talianskej kuchyni a ladí to s ich jedlom. Na leto je veľmi osviežujúci.
Čo hovoríš na nový Beton, ktorý vznikol s Herbert sirupom?
- Páči sa mi, že v Becherovke sú horké tóny a je tam cítiť bylinky. A na leto kombinácia horkosti a citrusov ide skvelo dokopy. Aj napriek tomu, že už je tam špecifická chuť byliniek, tak bazalka a zelené korenie dodajú ďalšiu zaujímavú chuť. Super to spolu funguje . Určite by sme nešli do niečoho, čo nám samým nechutí.
Príprava a správne ingrediencie sú dôležité.
Čo ti robí najviac radosť pri práci?
- Keď vidím to, koľko ľudí je v práci nadšených a vedia sa zapojiť. Máme rôzne aktivity, ktoré zasahujú do umeleckej, športovej aj undergroundovej scény a je to zábava robiť s ľuďmi. Každý vie priniesť svoj pohľad a niečo nové. Na druhej strane, keď robím sirupy a vymýšľam nové, potrebujem byť sám. Vtedy prichádza moja obľúbená tvorivá časť experimentovania.
Prečo sa ľudia vracajú k lokálnym a poctivým produktom?
- Je to práve pre ten kontakt s výrobcom. Ľudia podľa mňa vždy preferovali lokálne výrobky, len to v každom čase nebolo možné. Na dedinách to super fungovalo. Každý niečo vyrábal a vedel si, za kým máš prísť. Po sirupy, zeleninu… Teraz sa to vracia a ľudia sú z toho nadšení. Ľudia k tomu prirodzene inklinujú, len na istú dobu to bolo mimo záujmu. Teraz majú mladí ľudia pocit, že nemôžu niečo nájsť, tak sa sami pustia do výroby kvalitných lokálnych produktov.
Viac informácií o Becher Garden Party v Trnave nájdete na Facebooku.
Na zdravie!