Vinárstvo Golguz s rekordom: Medzi stovkou najlepších vín Slovenska má 11 vlastných
AKTUALITY - Firmy | 19.10.2018, 10.30, reklamný článok
Ďalší veľký úspech si pripísalo hlohovské vinárstvo Golguz. V Národnom salóne vín Slovenskej republiky sa mu totiž umiestnilo až 11 vín, čo je rekord vinárstva.

Zástupcovia vinárstva Golguz s ocenenými vzorkami vína.
Porota zložená z najlepších slovenských degustátorov sa zišla v útrobách hradu Červený Kameň, aby vybrali to najlepšie, čo slovenské vinárstva ponúkajú svojim zákazníkom.
Z regionálnych súťaží sa prebojovalo do jesenného finále až 440 vín. Stovka najlepších 13. ročníka bude vystavená v Národnom salóne v Apponyiho paláci v Bratislave.
Degustačná komisia tento rok sprísnila podmienky výberu. Aby sa predišlo falšovaniu vzoriek, prišli si po ne priamo do vinárstiev, keď víno putovalo v kartónoch priamo k zákazníkom.
„Národný salón vín Slovenskej republiky vnímame ako najvyšší level všetkých súťaží na Slovensku. Aby sa tam víno mohlo dostať, muselo absolvovať aspoň jednu z dvadsiatich nominačných súťaží. Kritériom postupu do užšieho výberu je, aby víno v degustačnej komisii, ktorú hodnotia erudovaní degustátori dosiahlo aspoň 84 bodov zo 100 bodovej stupnice OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) a minimálne množstvo 500 litrov vína, ktoré musí mať výrobca k dispozícii," uviedol riaditeľ vinárstva Golguz Miloš Holík.
Všetkých týchto nominačných súťaží sa zúčastňuje každoročne okolo štyritisíc druhov vína, ktoré postupne prechádzajú sitom, z ktorého sa nakoniec vyberie len sto najlepších.
„Veľmi nás teší, že tento rok sa nám do salónu prebojovalo až jedenásť vín, čím sme dosiahli tohtoročný rekord a zaradili sme sa na prvé miesto s počtom umiestnených vín," pokračoval Holík.
Len na doplnenie. V roku 2015 mal Golguz mal desať vín, v roku 2016 deväť vín, v roku 2017 desať vín. Za štyri roky to je štyridsať vín.
„Takýto priemer nedosiahlo žiadne vinárstvo na Slovensku, máme každoročne vyrovnanú kvalitu vína, a preto právom nesieme titul Vinárstvo roka Slovenskej republiky," poznamenal Holík.
A čím bol ešte trinásty ročník zaujímavý? „Hlavne v bielej kategórii bolo veľa vín z ročníka 2017, ktorý vnímame ako jeden z najlepších za posledných desať rokov. Najmä v letných mesiacoch sme zaznamenali veľký zrážkový deficit, čo spôsobilo síce menšiu výlisnosť, ale za to nám hrozno perfekte fenologicky dozrelo. Cukornatosti nám dosahovali výborné hodnoty s primeraným množstvom kyselín, čo je tiež veľmi dôležitý faktor pri výrobe vína. Vína z ročníka 2017 majú krásnu aromatiku, sviežu kyselinku a plné telo. Sú vhodné aj do archívu, kde pri dobrom skladovaní sa kvalita vína len zlepší," pridal odborný pohľad Miloš Holík z Golguzu.
„Momentálne je v plnom prúde zber tohtoročnej úrody. Je to v božích rukách, pretože 80 percent hrozna ešte máme na koreni a všetko závisí od ďalšieho priebehu počasia," dodal Holík.