Suchá nad Parnou voňala tradičnou zabíjačkou
AKTUALITY - Región | 27.1.2019, 16.07, prispievatelia
Futbalisti v Suchej nad Parnou oživili tradičnú zabíjačku.

Zabíjačkové výrobky robili pod dozorom Igora Hirnera (vľavo) presne tak, ako v minulosti. Foto: pm
Suchou nad Parnou sa v sobotu tiahla už takmer zabudnutá vôňa naozajstnej domácej zabíjačky. Kým pred dvadsiatimi – tridsiatimi rokmi bola zabíjačka bežnou súčasťou života na dedine, dnes je už len raritou.
Preto si ju niekde pripomínajú skôr ukážkovými zabíjačkami, aby sa táto stáročná tradícia z dedín úplne nevytratila.
V Suchej nad Parnou sa tejto činnosti v sobotu prvýkrát ujali miestni futbalisti.
„Chceli sme udržať tradíciu a prispieť k oživeniu dediny. Ľuďom sa to páči, môžu vyskúšať niečo z našich výrobkov. Robili sme klasiku, ako je zabíjačková kaša, tlačenka, jaternice, krvavnice, oškvarky, masť, pečené mäso, ponúkli sme aj zabíjačkové taniere s kombináciou týchto výrobkov,“ povedal Marián Miksád z miestnej Telovýchovnej jednoty Vinohradník.
Úlohy hlavného mäsiara sa chopil bývalý futbalista Igor Hirner, ktorému pomáhalo viacero ďalších šikovných rúk.
Všetky výrobky robili vlastnoručne podľa receptúr z minulosti. Aby si ľudia mohli vychutnať originálnu chuť zabíjačkových výrobkov už od rána, niektoré si mäsiari pripravili ešte v piatok.
Majstri pri práci. Foto: pm
Voňalo to už počas príprav. Foto: pm
Na akciu si našlo cestu mnoho obyvateľov Suchej aj okolitých obcí. Foto: Juraj Varga
V Suchej nad Parnou to bol prvý ročník obecnej zabíjačky, no podľa ohlasov od obyvateľov zrejme nie posledný.
Podujatie má podporu nového starostu Martina Glončáka a tak má všetky predpoklady na to, aby sa z neho stala tradícia.
(pm)