Smotanovo-piškótová cnosť
SERVIS - Recepty | 24.7.2011, 00.00, prispievatelia
Uplynulé veľkonočné sviatky sa mi vôbec nechcelo piecť. V nedeľu ráno však zvíťazil strach: Čo ak niekto príde a ja nemám čo ponúknuť? To bude hanba! V skrinke som našla iba piškóty. Ale v chladničke boli aj pochúťkové 14-percentné smotany, ba skrývala tiež kilo akciových jahôd, na stole zreli banány... Keď som v zásobách objavila konzervovaný ananás a mandarínky, dokonca i vanilínový cukor, vedela som, že moja pohostinnosť ranu neutrpí.
Maškrta zmizla, sotva som ju stačila odfotiť...
reklama
Tri smotany som dala som misky a premiešala s tromi vrecúškami vanilínového cukru. Pol kila umytých jahôd, banán, ananás a mandarínky z konzervy som posekala nadrobno. Z dlhých piškót stačilo vziať 300 gramov a tretinu poukladať po dĺžke na dno podlhovastej teflónovej formy na pečenie. Na piškóty som navrstvila tretinu smotany, na ňu vysypala polovicu nasekanej ovocnej zmesi. Nasledoval druhý rad piškót, ktoré som poukladala po šírke, potrela druhou tretinou smotany a zasypala zvyškom ovocia. A opäť som ukladala piškóty po dĺžke. Neostávalo iné, len ich rovnomerne potrieť treťou tretinou smotany, ozdobiť kúskami jahôd a mandarínok, ktoré som si na ten účel nechala. A odložiť na niekoľko hodín do chladničky. No a ešte čosi – do časti kyslej smotany možno dať kakao a smotanové vrstvy striedať, vrch posypať napríklad instantným kakaom. Alebo skúste do smotany primiešať lyžicu – dve pikantného džemu.
Text a foto: Janka