Dvestočerešňová bublanina
SERVIS - Recepty | 31.7.2011, 00.00, prispievatelia
Tento rok sa ovociu darí. Oberáme čerešne, višne, dozrievajú marhule... Čo s nimi okrem konzervovania? Nepamätám si, či som vám už odporučila recept na čerešňové halušky, tak teda vyskúšajte naozaj rýchlu bublaninu. Recept mi pred rokmi dala kolegyňa Zuzka. Môžete do nej zužitkovať akékoľvek ovocie. Hlavne, aby ho bolo radšej viac ako menej.

Odporúčam krájať až po vychladnutí, inak nemusí vyzerať takto super!
Čerešní treba odkôstkovať asi dvesto. Aspoň ja to tak robím, aj si pri tom pekne počítam. No a potom, keď rozohrievam rúru na 180o, do misky preosejem 300 dag polohrubej múky, 250 dag práškového cukru, rozbijem tri vajcia, vlejem jednu 250 ml šľahačkovú smotanu, pridám jeden kypriaci prášok, jeden vanilínový cukor, štipku soli a ostrúham celú kôru z jedného vopred dobre vydrhnutého citróna. Zmes veľkou varechou dokonale premiešam, vsypem takmer všetky čerešne, opäť premiešam a vylejem na tukom potretý a hrubou múkou vysypaný plech. Môže byť aj vyložený papierom na pečenie. Pekne zarovnám, na vrch pohádžem zvyšok čerešní a šup s tým do vyhriatej rúry. Po chvíli uberiem na 160o a pečiem asi 45 minút, závisí od výšky bublaniny, či je na menšom, či väčšom plechu. Po vytiahnutí z rúry odháňam nedočkavcov, kým koláč vychladne. Vraj nie je zdravé jesť horúci.
Kto by veľmi chcel, môže pri príprave do tretiny cesta pridať jednu – dve lyžice kakaa s trochou mlieka, aby sa dobre rozmiešalo, a urobiť bublaninu dvojfarebnú. My máme radšej bledú. Čerešňovú, višňovú i marhuľovú...
TEXT A FOTO: Janka