Trnavské rybníky
reklama

Koláč so špenátovou roládou

SERVIS - Recepty | 28.8.2011, 00.00, prispievatelia

Ako deti sme ho museli povinne jesť stále a veľa, až nám tiekol cez uši. Ani napriek tomu moja mama nedosiahla, aby mi špenát prestal chutiť.

Koláč so špenátovou roládou

Je to skvelé, aj keď špenát má u strednej generácie všelijakú povesť.

reklama

 

Ak sa chcem zavďačiť kamarátke, ktorá príde na víkend a nemusí mäso, pripravím špenátovú roládu alebo špenátový slaný koláč.
Postup a suroviny sú podobné, chuťový a vizuálny efekt je rozdielny. Potrebujem dve lístkové cestá, jedným po rozvaľkaní vyplním dno okrúhlej formy na pečenie, druhé nechám na doske.
V panvici jemne podusím dva balíčky mrazených alebo čerstvých krájaných špenátových listov, ktoré jemne dochutím soľou, čiernym korením a dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. V miske rozšľahám štyri vajíčka. Potrebujem ešte sto gramov jemnej šunky, dvesto gramov eidamu a smotanu na šľahanie. Na rozvaľkané cesto rozložím vrstvu poduseného špenátu, pokvapkám rozšľahaným vajíčkom a posypem trochou strúhaného syra. Zaviniem ako štrúdľu, potriem vajíčkom a posypem sezamovým semienkom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečiem 15 – 20 minút.
Slaný koláč je rovnako jednoduchý. Na rozvaľkané cesto vo forme poukladám plátky šunky, na ne dám podusený špenát, ktorý ešte ochutím štipkou muškátového oriešku. Zalejem to vajíčkami, ktoré som rozmiešala so smotanou, sušenou bazalkou, tymiánom a soľou. Celé posypem strúhaným syrom. Miesto eidamu je výborný aj parmezám alebo Niva. Zapekám rovnako pri 180 stupňoch asi 20 minút.

Text a foto: Sunny

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda
reklama