Koláč so špenátovou roládou
SERVIS - Recepty | 28.8.2011, 00.00, prispievatelia
Ako deti sme ho museli povinne jesť stále a veľa, až nám tiekol cez uši. Ani napriek tomu moja mama nedosiahla, aby mi špenát prestal chutiť.
Je to skvelé, aj keď špenát má u strednej generácie všelijakú povesť.
reklama
Ak sa chcem zavďačiť kamarátke, ktorá príde na víkend a nemusí mäso, pripravím špenátovú roládu alebo špenátový slaný koláč.
Postup a suroviny sú podobné, chuťový a vizuálny efekt je rozdielny. Potrebujem dve lístkové cestá, jedným po rozvaľkaní vyplním dno okrúhlej formy na pečenie, druhé nechám na doske.
V panvici jemne podusím dva balíčky mrazených alebo čerstvých krájaných špenátových listov, ktoré jemne dochutím soľou, čiernym korením a dvoma strúčikmi prelisovaného cesnaku. V miske rozšľahám štyri vajíčka. Potrebujem ešte sto gramov jemnej šunky, dvesto gramov eidamu a smotanu na šľahanie. Na rozvaľkané cesto rozložím vrstvu poduseného špenátu, pokvapkám rozšľahaným vajíčkom a posypem trochou strúhaného syra. Zaviniem ako štrúdľu, potriem vajíčkom a posypem sezamovým semienkom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečiem 15 – 20 minút.
Slaný koláč je rovnako jednoduchý. Na rozvaľkané cesto vo forme poukladám plátky šunky, na ne dám podusený špenát, ktorý ešte ochutím štipkou muškátového oriešku. Zalejem to vajíčkami, ktoré som rozmiešala so smotanou, sušenou bazalkou, tymiánom a soľou. Celé posypem strúhaným syrom. Miesto eidamu je výborný aj parmezám alebo Niva. Zapekám rovnako pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Text a foto: Sunny