Ktorá z týchto žien trpí najviac?
AKTUALITY - Trnava | 31.8.2011, 11.54, Darina Kvetanová
Minulý týždeň bol pre ne katastrofou. Na svojom pracovisku trpeli ako nikdy. V Trnave sme hľadali ľudí, ktorí si horúčavy najviac odžijú na vlastnej koži. Na ich pracovisku sme zisťovali, ako sa o nich zamestnávateľ stará a aké podmienky im poskytuje v boji s horúcimi dňami.
V malej predajni Fortnettov robí najväčšiu horúčavu rúra, v ktorej sa koláče pečú. Osem hodín je rozohriata takmer na dvesto stupňov. Teplo sála aj z troch mraziacich boxov. „Nepomôžem si ani keď otvorím dvere, veď vonku je ešte väčšia horúčava,“ hovorí Andrea. „Ku koncu dňa už meliem z posledného,“ opisuje. Zamestnávateľ jej poskytol do predajne malý ventilátor, klimatizácia v týchto priestoroch nie je. K pitnému režimu má prístup. "Predávam minerálky a iné nápoje, takže s týmto problém nie je."
Litre vody vypotia počas zmeny aj zamestnanci trnavskej spoločnosti Sachs. Už pri samotných strojoch je teplo, v spojení s horúcim počasím je to ešte horišie. Vedenie spoločnosti im preto počas týchto horúčav vyšlo v ústrety a zaviedlo dvadsaťminútové platené prestávky, cez ktoré sa môžu osviežiť a vydýchnuť si. Rozhodnutie potrvá, kým budú teploty viac ako 31 stupňov Celzia v tieni. Každý k tomu dostane 1,5 litra minerálky na doplnenie tekutín a minerálov.
V predajni kebabov pri obchodnom dome Jednota je najhorúcejšie naobed. „Mám tu aj štyridsať stupňov,“ hovorí Dagmar. Horúce počasie prežije vďaka prievanu. Majiteľ vybavil predajňu dvomi ventilátormi, Dagmar si k tomu otvorí aj dvere. Výpary z jedla v kombinácii s dusnom a horúčavou jej už neprekážajú, zvykla si. „Veľmi dôležitý je pitný režim. Na to si dávam pozor,“ hovorí Dagmar.
V novinových stánkoch teploty dosahujú aj 40 stupňov Celzia. Malé búdky sú vyhriate za hodinu, dostať do nich chlad je nemožné. Klimatizácia? To by bol luxus, stačiť musí ventilátor. Horšie je, že mnohí majitelia stánkov zamestnankyniam nezabezpečia ani pitný režim. Okrem toho, nemajú kde vykonať aj jednu zo základných ľudských potrieb. "Odskakujú" si preto do najbližšej reštaurácie alebo baru.