Tajomstvá stredovekých kuchárov
AKTUALITY - Trnava | 7.9.2011, 09.33, Katarína Rosinová
TRNAVA – Počas festivalu Stredovek pod hradbami v piatok a v sobotu sa návštevníci môžu tešiť na dobové občerstvenie v stredovekej krčme. Pozorovať prípravu stredovekých pochúťok a čo-to ochutnať budú môcť v každom tábore.
Chlebové placky sú najjednoduchším dobovým jedlom. Pripraviť si ho môžete aj sami doma. Foto: Autorka
Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky, pochúťku podľa dochovaného receptu si môžete pripraviť aj doma. Prinášame vám recept na jednu z tých dostupnejších a prijateľných aj v 21. storočí. Pochádza z knihy Daz bůch von gůter Spise. Žiaľ, v recepte sa nepíše koľko čoho potrebujete, preto sa treba riadiť starým známym: „priměreně“.
Dobré pečivo
Nastrúhaj syr. Zmiešaj s vajcami a kúskami varenej slaniny. Urob dobré cesto. A naplň ho syrom a vajcami. A narob malé koláčiky. A peč ich na masle alebo na tuku... A podávaj horúce.
Ešte jednoduchším stredovekým jedlom sú chlebové placky z múky, vody a štipky soli. Všetko spolu zmiešame a pečieme na ohni bez tuku. „My si ich dávame s medom alebo smotanovým dressingom. S čím ich jedli naši predkovia záviselo aj od spoločenskej vrstvy. Bohatí jedli viac mäsa, ryby a rôzne iné pochutiny. Chudobní mali jednoduchšiu, najmä rastlinnú stravu,“ približuje Zuzana Krippelová z Kompánie trnavských žoldnierov.
Živá voda a veľa vína
Zaujímavosťou bola kombinácia sladkých a slaných chutí. Napríklad pečeň v sladkom medovo-zázvorovom náleve, ktorý slúžil aj na konzerváciu jedla, keďže chladničky vtedy nepoznali. Obľúbené boli polievky, napríklad chlebová alebo vínová. A čo naši predkovia pili? „Vodu, ale nikdy nie stojatú. Tú považovali za mŕtvu. Pili tečúcu vodu z prameňa alebo potoka a veľa vína. To však bolo oveľa slabšie ako teraz.“
Najvzácnejšie boli koreniny, pretože sa museli dovážať. „Mňa osobne zaujalo, že šľachta si dopriala také kuriózne špeciality ako veveričky či drozdie jazýčky. Chytalo sa malé vtáctvo, bolo to dokonca povolanie,“ dodáva ďalší člen Kompánie Marek Minárik. Kvôli jednej porcii pre bohatého šľachtica muselo prísť o život množstvo spevavcov.