Ako si v zime pripraviť hriatô?
AKTUALITY - Firmy | 11.12.2021, 23.31, reklamný článok
Hriatô je známy slovenský nápoj, ktorý sa častokrát pripravuje počas vianočných sviatkov a mnohé rodiny ho používajú ako prípitok pri štedrovečernej večeri. Ako sa tento lahodný nápoj, ktorý vám zahreje telo i dušu, pripravuje?

Ilustračné foto: PhotoKoloNat / Shutterstock.com
Hriatô, ako už z jeho samotného názvu vyplýva, je populárnym nápojom predovšetkým na Slovensku, a to konkrétne v oblasti Liptova, Oravy či Spiša.
Tento nápoj je obľúbený nie len vďaka svojej lahodnej chuti, ale taktiež aj vďaka tomu že aj v zimných mesiacoch vás vie poriadne zahriať.
Ako sa hriatô pripravuje?
Hriatô sa pripravuje veľmi jednoducho a dokáže to skutočné každý. Základnými surovinami pri jeho príprave sú med, alkohol, voda, vanilkový cukor, kryštálový cukor, korenie, škorica a klinčeky.
Pri výbere alkoholu do hriatô máte pochopiteľne na výber hneď z niekoľkých možností. Najčastejšie sa však môžete stretnúť s hriatym z kvalitnej vodky.
Niektorí fajnšmekri však neváhajú na prípravu tohto nápoja použiť lahodný gin a celý drink tak ozvláštniť.
Postup prípravy je pomerne jednoduchý. Začnete tým, že je potrebné z cukru pripraviť karamel, ktorý následne zalejete 1dcl čistej vody.
Do tohto postupne pridáme vanilkový cukor spoločne s korením. Takto pripravený nápoj varíme približne 15 minút a na záver pridáme med.
Po dovarení nechajte nápoj chvíľu odstáť a následne do neho pridajte alkohol podľa vlastných preferencií. Často sa do hriatô pridáva aj usmažená slaninka na panvici.
Podávame
Aj napriek tomu, že sa tento nápoj nazýva hriatô, tak ho paradoxne slovenské rodiny najčastejšie servírujú studené alebo v teplých pohároch.
Pre tých, ktorí si chcú hriatô vychutnať ešte teplé odporúčame hneď po uvarení naliať zvolený alkohol a podávať.
Aj napriek tomu, že tento nápoj je skutočne vynikajúcim spestrením štedrovečernej večere nezabúdajte, že alkohol môžu konzumovať len osoby staršie ako 18 rokov.