Používaním stránok trnavskyhlas.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Trnavské rybníky
reklama

Galbavý o prehrievaní novostavby školy na Bottovej: Bola postavená len na efekt

AKTUALITY - Trnava | 17.6.2022, 16.49, Ján Král

Rekuperácia v administratívnych a verejných budovách v Trnave nebola doposiaľ použitá. „Tento experiment bol vyskúšaný práve na najmenších deťoch,“ hovorí Galbavý.

Galbavý o prehrievaní novostavby školy na Bottovej: Bola postavená len na efekt

Marián Galbavý (uprostred) počas tlačovej konferencie s rodičmi detí, ktoré navštevujú základnú školu na Ulici Jána Bottu Alexandrou Kucmanovou a Karolom Darvašim. Foto: Ján Král

reklama


Neprimerané prehrievanie novej budovy na Základnej školy na Ulici Jána Bottu v Trnave je problém, ktorého riešenie v podobe nových okien či prídavného tienenia môže vyjsť mesto Trnava na státisíce eur.

 

Poukázal na to mestský poslanec a zároveň kandidát na primátora Trnavy Marián Galbavý.

 

Pridanie klimatizácie považuje za nápad, ktorý môže spustiť medzi rodičmi vlnu nevôle.

Zemiansky dvor
reklama


Ako uviedol na piatkovej tlačovej konferencii, ktorú zorganizoval pred spomínanou školou, budova má podľa jeho názoru niekoľko znakov, že bola postavená na efekt, miesto toho aby v čo najlepšej miere slúžila užívateľom.


„Mali by sme si klásť otázku, či sú nie malé peniaze z rozpočtu mesta využívané skutočne k prospechu nás obyvateľov a detí, alebo slúžia len na prezentáciu jedného názoru a na prihlasovanie sa do rôznych architektonických súťaží. Máme množstvo projektov, vynakladáme veľa prostriedkov na architektonické súťaže v meste, ktoré sa nerealizujú a ak, tak týmto spôsobom,“ povedal Galbavý, ktorý pripomenul, že mesto prihlásilo budovu do súťaže „Stavba roka“.


V budove sa učilo šesť tried prvákov a druhákov, pre nadmernú teplotu v interiéri ich presunuli do staršej časti školy. Rodičia detí tvrdia, že žiakom spôsobovalo veľké teplo zdravotné problémy.


"Problém začal už v zime, keď nám od vedenia školy prišla správa, že máme deťom dávať do tried tričká s krátkym rukávom, keďže tam majú veľmi teplo. Tieto problémy sa začali stupňovať s príchodom jari a teplých slnečných dní, kedy teplota vystúpila do výšok. Deti chodili zo školy unavené, spotené, s bolesťami hlavy, mnohé mali kožné problémy, teplo im spôsobovalo pridružené zdravotné ťažkosti. Samozrejme, sú to aj nevyhovujúce pracovné podmienky pre pani učiteľky. My matky zase musíme rozmýšľať, akú stravu dať deťom, aby sa v takom teple nepokazila,“ opisuje problém Alexandra Kucmanová, matka jedného z detí.


„Pýtali sme sa učiteliek aj vedenia školy, prečo je tam také teplo. Vedenie nás odkázalo na mesto, ktoré je zriaďovateľom školy. Mesto nás ignorovalo, čo nás donútilo konať a podať sťažnosť na hygienu a vtedy sa veci začali postupne meniť,“ pokračovala.


Škola využíva nový pavilón od septembra, hovorkyňa trnavskej radnice Veronika Majtánová v stanovisku uviedla, že je v skúšobnej prevádzke.

 

Počas nej majú byť zmapované všetky štyri ročné obdobia a následne sa na základe reálnych dát bude nastavovať systém rekuperácie.


„V praxi sa ukázalo, že je potrebné doplniť ďalšie chladiace zariadenie. Vzhľadom na dodaciu lehotu šesť až osem týždňov sa bude inštalovať počas letných prázdnin, do konca školského roka sme preto žiakov z tohto pavilónu presťahovali do inej časti budovy,“ poznamenala Majtánová.


„Skôr by ma zaujímalo, prečo si to testujú na deťoch. Nepýtal sa nikto, a chcú stihnúť štyri ročné obdobia. Nič sme nepodpisovali,“ reagoval ďalší z rodičov Karol Darvaši.


Galbavý považuje niektoré riešenia budovy za nevhodné pre školské prostredie.

 

„Orientácia budovy je na juhovýchod. To znamená, že od ôsmej ráno svieti počas takmer celého dňa do budovy slnko. Na priečelí sa nachádzajú veľkorysé okná, je logické, že cez tieto sklá sa vnútorný priestor prehrieva. Napriek tomu bola zvolená na vetranie rekuperácia. V prípade administratívnych a verejných budov v Trnave je to experiment, doposiaľ rekuperácia vo verejných budovách nebola použitá. Tento experiment bol vyskúšaný práve na najmenších deťoch.“


Reagoval aj na vyjadrenia mesta: „Budova nemá žiadne možnosti otvárania okien a vnútorný vzduch sa môže chladiť len samotnou cirkuláciou vzduchu. Mesto hovorí o skúšobnej prevádzke a prisľúbilo nápravu chladením. V tomto prípade nebol vo vyjadrení radnice použitý správny výraz. Správny by totiž u rodičov mohol vzbudiť nevôľu. Rekuperácia zo samotnej technologickej podstaty podľa vyjadrenia expertov nemá žiadne chladenie. Musí byť jednoducho namontovaná klimatizačná jednotka ako ju poznáme a na ktorú máme rôzne názory. Práve u detí môžu klimatizácie spôsobovať rôzne riziká respiračných chorôb. Klimatizácie sú tiež náročné na údržbu, musia sa pravidelne čistiť.  Toto riešenie považujeme pre najmenšie deti za mimoriadne rizikové, minimálne by mali mať rodičia možnosť vyjadriť sa, či chcú, aby sa pohybovali ich deti v klimatizovaných priestoroch.“


Rekuperácia má slúžiť aj na úsporu nákladov na energie. Podľa Galbavého nastal v školskej prístavbe na Ulici Jána Bottu opak.


„Ide o Danajský dar pre riaditeľku tejto školy. Náklady na výstavbu budovy išli zo zdrojov mesta, avšak prevádzka a energie, ktoré spotrebúva táto budova, sú platené z normatívov, ktoré dostáva na každého žiaka škola. Nielen, že bola táto budova zbytočne predražená v dôsledku implementácie technológie, ktorá vo svojom  dôsledku nebola dobrá, ale ešte sú tu aj náklady na prevádzku klimatizácie, jej pravidelné čistenie alebo údržbu systému rekuperácie, ktorý je pomerne náročný a učiteľky majú zakázané ho obluhovať. Všetky náklady musí znášať škola zo svojho rozpočtu,“ dodal Galbavý.

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy
TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka spoločnosti WebHouse, s.r.o. Právne informácie | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty
Copyright © 2010-2022 WebHouse, s. r. o. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk

Pocitadlo.sk

Mazda ihneď
reklama