Trnavské rybníky
reklama

Trnavský jarmok: Ako si vybrať ten najlepší burčiak?

AKTUALITY - Trnava | 8.9.2022, 07.48, prispievatelia

Burčiak vďaka kvasinkám obsahuje vitamíny a zdraviu prospešné látky. Ani s nimi to však netreba preháňať, ak chceme piť naozaj "na zdravie".

Trnavský jarmok: Ako si vybrať ten najlepší burčiak?

Pri burčiaku si treba určite všímať v prvom rade farbu. Archívne foto: Ján Král

Púpavy pri aleji
reklama

 

Trnavský jarmok má svoj kultový nápoj, ktorým je, samozrejme, burčiak. Nájsť z ponuky rôznych výrobcov či predajcov ten najlepší však nie je jednoduché.

 

Niekto má rad sladšie a menej prekvasené, niekto má rád už rampáše. Ako si teda vybrať ten pravý?

 

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska radí dávať pozor na farbu. Mala by byť žlto-zelenkavá, neželané sú hnedé odtiene, tie svedčia o nie príliš čerstvom produkte. Takisto prílišný sediment naznačuje zlé, prípadne žiadne odkalenie východiskového muštu.

Munipolis Trnava
reklama

 

Odkalenie je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú kvalitu burčiaku. V neodkalenom mušte, a teda i v burčiaku, ktorý je z takéhoto muštu vyrobený, sa totiž nachádzajú pozostatky šupiek, ale i postrekov a mechanických nečistôt pochádzajúcich z hrozna.

 

Jednoduchým odkalením, stačí iba ponechanie cez noc v chladnej pivnici, sa tieto látky odstránia. Každý burčiak však môže obsahovať jemný sediment, ktorý je zapríčinený sedimentujúcimi kvasinkami.

 

No a bez kvasiniek by nebolo ani burčiaku. Mimochodom, práve kvasinky sú hlavným zdrojom vitamínov a zdraviu prospešných látok (tiamín, kyselina nikotínová, kyselina pantoténová...).

 

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska upozorňuje, že ceny burčiakov budú oproti minulému roku o niečo vyššie, v priemere o 5 - 7 %. Prispievajú k tomu vyššie náklady na jeho výrobu - zvýšené ceny energií, nafty, ľudskej práce.

 

A ako hodnotia tohtoročnú sezónu vinohradníci a vinári?

 

„O celkovej kvalite ročníka rozhodne september a to, či bude dažidvý alebo nám pomôže babie leto. Už teraz však vieme, že hrozna bude menej - odhadujeme cca o 10 %, a to nielen v kilogramoch úrody, ale očakáva sa aj nižšia výlisnosť. Hrozno tak bude oveľa koncentrovanejšie a preukáže sa majstrovstvo vinárov, ako si poradia s kvalitou,“ povedal prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Vladimír Mrva.

(pm)

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy

reklama

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2025. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda / TANEX Trnava
reklama