Trnavský jarmok: Ako si vybrať ten najlepší burčiak?
AKTUALITY - Trnava | 8.9.2022, 07.48, prispievatelia
Burčiak vďaka kvasinkám obsahuje vitamíny a zdraviu prospešné látky. Ani s nimi to však netreba preháňať, ak chceme piť naozaj "na zdravie".

Pri burčiaku si treba určite všímať v prvom rade farbu. Archívne foto: Ján Král
Trnavský jarmok má svoj kultový nápoj, ktorým je, samozrejme, burčiak. Nájsť z ponuky rôznych výrobcov či predajcov ten najlepší však nie je jednoduché.
Niekto má rad sladšie a menej prekvasené, niekto má rád už rampáše. Ako si teda vybrať ten pravý?
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska radí dávať pozor na farbu. Mala by byť žlto-zelenkavá, neželané sú hnedé odtiene, tie svedčia o nie príliš čerstvom produkte. Takisto prílišný sediment naznačuje zlé, prípadne žiadne odkalenie východiskového muštu.
Odkalenie je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú kvalitu burčiaku. V neodkalenom mušte, a teda i v burčiaku, ktorý je z takéhoto muštu vyrobený, sa totiž nachádzajú pozostatky šupiek, ale i postrekov a mechanických nečistôt pochádzajúcich z hrozna.
Jednoduchým odkalením, stačí iba ponechanie cez noc v chladnej pivnici, sa tieto látky odstránia. Každý burčiak však môže obsahovať jemný sediment, ktorý je zapríčinený sedimentujúcimi kvasinkami.
No a bez kvasiniek by nebolo ani burčiaku. Mimochodom, práve kvasinky sú hlavným zdrojom vitamínov a zdraviu prospešných látok (tiamín, kyselina nikotínová, kyselina pantoténová...).
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska upozorňuje, že ceny burčiakov budú oproti minulému roku o niečo vyššie, v priemere o 5 - 7 %. Prispievajú k tomu vyššie náklady na jeho výrobu - zvýšené ceny energií, nafty, ľudskej práce.
A ako hodnotia tohtoročnú sezónu vinohradníci a vinári?
„O celkovej kvalite ročníka rozhodne september a to, či bude dažidvý alebo nám pomôže babie leto. Už teraz však vieme, že hrozna bude menej - odhadujeme cca o 10 %, a to nielen v kilogramoch úrody, ale očakáva sa aj nižšia výlisnosť. Hrozno tak bude oveľa koncentrovanejšie a preukáže sa majstrovstvo vinárov, ako si poradia s kvalitou,“ povedal prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Vladimír Mrva.
(pm)