Trnavské rybníky
reklama

Burgundské hovädzie, Tacos aj frgále: V Ružindole ponúkli medzinárodné dobroty

AKTUALITY - Región | 3.9.2023, 16.12, Ján Král

Komunitná akcia v Ružindole ponúkla príjemnú atmosféru, susedské stretnutia i kvalitné jedlo.

Burgundské hovädzie, Tacos aj frgále: V Ružindole ponúkli medzinárodné dobroty

Stánok francúzskej kuchyne mal úspech. Foto: Ján Král

Cukrovar bývanie
reklama

 

Výborné jedlo, dobrá muzika, víno od miestnych producentov a priestor na debatu so susedmi z celej obce. Podujatie Medzinárodné kuchyne prinieslo do Ružindola opäť veľkú pohodu a spoločenský rozmer.


V obci žije trinásť národností, deväť z nich si v sobotu pripravilo pre obyvateľov z obce tradičné jedlá zo svojej krajiny.

 

Okrem slovenského a českého stánku podávali aj špeciality z Ameriky, Francúzska, Talianska, Vietnamu, Rumunsko, Ukrajiny a tradičné jedlá si pripravili aj Rómovia.

Potulky mestom
reklama


„Začínali sme o piatej, už hodinu predtým ľudia čakali na mieste, aby sa im ušiel koštovací hárok,“ potvrdil veľký záujem o akciu starosta Ružindola Peter Galanský.


„Tradícia medzinárodných kuchýň je síce krátka, ale veľmi ma teší, že si získala obľubu a ľudia prišli vo veľkom počte, ukázali, že sú spolupatriční a chcú podporiť aj ľudí iných národností, ktorí žijú v obci. Mám pocit, že sa veľmi dobre začlenili a cítia, že v Ružindole máme veľmi prajné prostredie. Bez ohľadu na národnosť a vierovyznanie sa snažíme s každým vychádzať,“ pokračoval Galanský.


Okrem zahraničných kuchýň nechýbala ani slovenská, ktorú zásobili svojimi dobrotami poslanci obecného zastupiteľstva. Marek Hafrovič priniesol makovú štrúdľu, Denis Mlynek podával hrachovú kašu s údeným mäsom a pečenou cibuľkou.


„Je to veľmi chutné tradičné jedlo, ktoré zasýti každého hladoša a zároveň moje obľúbené jedlo z detstva. Vždy keď som chcel, aby mi ho babka alebo mama navarili, dostal som odpoveď, že to je zimné jedlo a bude sa variť až v zime. Takže som naň vždy čakal celý rok. Teraz som si ho dovolil pripraviť už v lete,“ usmial sa Mlynek.

 

Denis Mlynek (vľavo) a Marek Hafrovič zastupovali slovenskú kuchyňu.

 


„Ako mladý človek som veľmi rád, že Ružindol je jedna z dedín, ktorá naskočila na vlak organizovania spoločenských podujatí a v užšom a možno i širšom okolí udáva trend. Som rád, že ľudia majú možnosť sa na týchto akciách stretávať a komunikovať spolu,“ dodal.


Vo vedľajšom stánku mohli návštevníci ochutnať tradičnú českú kuchyňu. Lenka Rúčková a Renáta Novotová Burešová pripravili pečené mäso, karlovarskú knedľu, špenát a kapustu a ako dezert Valašké frgále.


„Akcia je úžasná, trochu hektická ale je milé, že prišlo toľko ľudí. V Ružindole žijem už asi desať rokov a cítim sa tu báječne. Prostredie a ľudia v obci sú skvelí,“ vyznala sa Lenka Rúčková, ktorá pochádza z Ostravska a napiekla práve frgály.


„Recept mám od babičky, ako deti sme boli pri babičke, keď to piekla, tak som odpozerala ako na to,“ doplnila.

 

Lenka Rúčková a Renáta Novotová Burešová ponúkali české špeciality.

 


Rady sa tvorili pri všetkých stánkoch, autori jedál rozdali každý približne dvesto porcií. Vo francúzskom mali pripravené Burgundské hovädzie s varenými zemiakmi alebo pečivom a ako bonus sladké makrónky.

 

V krajine galského kohúta milujú k jedlu víno a to nechýbalo ani v samotnom pokrme. „Pri príprave sme minuli šesť fliaš kvalitného vínka,“ usmial sa Bruno Corlouer, ktorý žije v obci už asi 10 rokov.

 

Na podujatie si našlo cestu mnoho ľudí.

 

 

Pod americkou vlajkou podávali Tacos – hovädzie mäso v tortile s cibuľou, rajčinami, šalátom, smotanou a čipsami. Jedlo pripravili Klepperovci. Monika a Kevin prišli do Ružindola z Minnesoty pred troma rokmi.


„Vrátila som sa po 30 rokoch života v Amerike, aby som sa postarala o mamu Evu. Teší ma, že aj manželovi sa v Ružindole páči,“ uviedla Monika.

 

Kevin je inak vášnivý golfista, má hendikep 8. „Najradšej si chodievam zahrať na ihrisko do Sedína, občas si zatrénujem aj v trnavskom Kamenáči. Slovensko je malá krajina, ale s množstvom krásnych ihrísk,“ uviedol.

 

Manželia Klepperovci a Monikina mama Eva (vpravo).

 


Veronika Kurucová žije v obci od detstva, minulý rok si pripravila štrúdle, tentoraz rómske jedlá, ktoré už vymizli z jedálníčkov – kuracie pečienky s haluškami, držky so zemiakmi a cibuľou či góju, akúsi jaterničku plnenú detskou krupicou.

 

„Ide o jedlá chudobných, teraz už sa veľmi nepripravujú, ale chceli sme ich pripomenúť ľuďom. Verím, že chutili,“ usmiala sa Veronika Kurucová.

 

Veronika Kurucová ponúkala jedlá, aké mnohí ešte možno v živote nejedli.

 


Vydarenú akciu sprevádzali hudobnou projekciou domáca kapela Boys band a zahral aj spevák Peter Leto.

 

Rozvoniavať jedlom toa bude v Ružindole vo veľkom aj v sobotu 16. septembra od 11:00, keď sa v obci uskutoční súťaž vo varení gulášu spojená s rozlúčkou s letom.

reklama

Podeľte sa s nami o váš názor!

Aktuálne správy

reklama

TRNAVSKÝ HLAS je registrovaná ochranná známka Právne informácie | Ochrana osobných údajov | Etický kódex | Reklama | RSS | Kontakty | Nastavenie cookies | Cookies politika
Copyright © 2010-2024. Všetky práva vyhradené
Tento web beží na serveroch webhouse.sk
Mazda / TANEX
reklama